Liczba porcji10
Łączny czas:7 godz. 30 min
Przygotowanie:150 min
Oczekiwanie:300 min
Poziom trudności:Trudne

Tort: Potrójna Czekoladowa Rozkosz z Gruszką i Karmelem

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • Czekolada gorzka - 150 g gorzkiej czekolady E.Wedel
  • Czekolada mleczna - 150 g mlecznej czekolady E.Wedel
  • Karmelowa - 150 g karmelowej czekolady E.Wedel
  • Kakao - 3 łyżki kakao E.Wedel
  • 260 g masła
  • 10 jajek
  • 70 g drobnego cukru do wypieków
  • 70 g mąki pszennej
  • 3 gruszki
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 600 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 200 g powideł śliwkowych
  • 800 ml wody
  • sól
  • 100 ml likieru do nasączenia (np. wiśniówki)
  • 4 łyżeczki żelatyny w proszku
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Gruszki w syropie: Gruszki obieramy i wstawiamy do wysokiego rondla. Zalewamy 800 ml wody i wsypujemy 200 g cukru, 2 łyżki cukru waniliowego oraz cynamon. Syrop doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przez 30-40 minut na małym ogniu, aż gruszki zmiękną. Wyjmujemy je z syropu i odstawiamy do wystudzenia. Z jednej gruszki okrawamy koniuszek (będzie nam potrzebny do dekoracji), a pozostałe kroimy w kostkę, odkrawając uprzednio gniazda nasienne.

  • 2

    Biszkopt czekoladowy: W kąpieli wodnej rozpuszczamy z 60 g masła gorzką czekoladę E. Wedel. Odstawiamy na kilka minut aż lekko się schłodzi. W misie ubijemy na sztywno białka ze szczyptą soli. Następnie powoli, łyżka po łyżce, wsypujemy cukier do wypieków, nie przerywając ubijania. Do schłodzonej ale jeszcze płynnej czekolady dodajemy żółtka i miksujemy aż do połączenia. Do masy czekoladowo-jajecznej dodajemy 1/3 piany z białek. Następnie wsypujemy przesianą mąkę, 2 łyżki kakao i dokładnie łączymy. Dodajemy powoli resztę piany i delikatnie mieszamy łyżką tak, aby piana nie opadła. Masę wylewamy na tortownicę o średnicy 23 cm i wysokości 6-7 cm. Pamiętamy o uprzednim pokryciu spodu tortownicy papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w 180ºC do suchego patyczka. Odstawiamy do wystudzenia.

  • 3

    Mus z mlecznej czekolady: W kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczną czekoladę E. Wedle wraz z 100 g masła. 3 żółtka łączymy z rozpuszczoną i jeszcze ciepłą czekoladą. Dodajemy 1 łyżkę kakao E. Wedel, wstawiamy na 2-3 minuty nad parę i cały czas dokładnie mieszamy do otrzymania budyniowej konsystencji. Odstawiamy do wystudzenia. 2 łyżeczki żelatyny namaczamy w 3 łyżkach zimnej wody i odstawiamy na 3 minuty do napęcznienia. Następnie dodajemy 2 łyżki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. 3 białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Powoli wsypujemy 100 g cukru, nie przerywając miksowania, aż otrzymamy lśniącą pianę. Następnie białka powoli łączymy z czekoladową masą, delikatnie mieszając łyżką. Na koniec wlewamy żelatynę i dokładnie wszystko mieszamy.

  • 4

    Przygotowanie 1 części tortu: Ostudzony biszkopt nasączamy 100 ml likieru i 50 ml otrzymanego syropu z gruszek, a następnie smarujemy powidłami. Na powidła nakładamy połowę musu z mlecznej czekolady. Na mus równomiernie rozkładamy pokrojone w kostkę gruszki. Przykrywamy pozostałą częścią musu i wyrównujemy szpatułką. Wstawiamy na 2h do lodówki, aż mus zastygnie.

  • 5

    Mus z karmelowej czekolady: W kąpieli wodnej rozpuszczamy karmelową czekoladę E. Wedle wraz z 100 g masła. 3 żółtka łączymy z rozpuszczoną i jeszcze ciepłą czekoladą. Wstawiamy na 2-3 minuty nad parę i cały czas dokładnie mieszamy do otrzymania budyniowej konsystencji. Odstawiamy do wystudzenia. 2 łyżeczki żelatyny namaczamy w 3 łyżkach zimnej wody i odstawiamy na 3 minuty do napęcznienia. Następnie dodajemy 2 łyżki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. 3 białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Powoli wsypujemy 100 g cukru, nie przerywając miksowania, aż otrzymamy lśniącą pianę. Następnie białka powoli łączymy z czekoladową masą, delikatnie mieszając łyżką. Na koniec wlewamy żelatynę i dokładnie wszystko mieszamy.

  • 6

    Przygotowanie 2 części tortu: Na zastygnięty mus z mlecznej czekolady nakładamy mus karmelowy. Dokładnie rozprowadzamy go po całej powierzchni tortu i wyrównujemy szpatułką. Wstawiamy na 2h do lodówki, aż mus zastygnie. Przed podaniem przygotowujemy karmelową dekorację.

  • 7

    Karmelowa dekoracja: 200 g cukru rozpuszczamy na średnim ogniu z 1 łyżką wody. Mieszamy od czasu do czasu, tak aby cukier rozpuścił się równomiernie. Po otrzymaniu bursztynowej barwy zestawiamy cukier z ognia. Odstawiamy na chwilę, aż cukier lekko zgęstnieje. Bierzemy w dłoń widelec i maczamy w karmelu. Wykonując szybie ruchy tworzymy karmelowe nitki. (Wykonujemy to nad papierem do pieczenia). Po otrzymaniu dostatecznej ilości karmelowych włosów w analogiczny sposób za pomocą łyżki przygotowujemy karmelowe kratki. Na środek tortu umieszczam czubek gruszki, a następnie kładziemy nań karmelowe włosy. Dookoła umieszczamy zaś karmelowe kratki. Tort podajemy od razu. Uwaga: Dekorację z karmelu przygotowujemy dopiero przed podaniem tortu, ponieważ karmel chłonie wilgoć i ulega dość szybkiemu rozpuszczeniu (szczególnie w warunkach chłodniczych).

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: