Torcik Wedlowski to jeden z najsłynniejszych polskich deserów, którego historia rozpoczęła się niedługo po odzyskaniu przez nasz kraj niepodległości. Przez kolejne lata niezmiennie zachwyca perfekcyjnym połączeniem chrupkiego wafla, gęstej czekolady i wyśmienitego kremu czekoladowego – a także niepowtarzalną, wykonywaną ręcznie dekoracją.

Doskonały sam w sobie – Torcik Wedlowski jest także wdzięcznym dodatkiem do oryginalnych i kreatywnych deserów, do których wnosi doskonałą chrupkość, orzechową świeżość i wyjątkową, gęstą i aromatyczną czekoladę. Dodatkową zaletą jest łatwość, z jaką możemy uformować z niego pożądane kształty, zwłaszcza kostki lub trójkąty.

Z czym możemy połączyć Torcik Wedlowski?

Naturalny wybór stanowią owoce, które wniosą do połączenia świeży i naturalnie ożywczy smak. Ponieważ Torcik jest słodki sam w sobie – bardzo dobrym wyborem będą lekko kwaskowate, soczyste wiśnie.

Kolejnym dodatkiem, który pozwoli wydobyć zalety Torcika jest gęsty jogurt lub dobrze ubita śmietanka – uzyskamy dzięki nim poczucie aksamitnej gładkości. Podobnie jak przy owocach – ważne, by śmietanka lub jogurt nie były zbyt słodkie.

Wino lub likiery nadadzą deserowi charakteru, sprawią też, że nabierze właściwości rozgrzewających, szczególnie istotnych w długie, zimowe wieczory – albo podczas wyjątkowych, spędzonych we dwoje chwil. W połączeniu z owocami i odrobiną mąki ziemniaczanej uzyskamy lekki, świeży i urzekający sos.

Nie zapominajmy także o przyprawach i dodatkach:
  • odrobina cynamonu lub imbiru przeniesie nas do szczęśliwej krainy świąt,
  • szczypta kakao lub rozdrobnionej gorzkiej czekolady zapewni harmonijny, lekko gorzki smak,
  • odrobina chili – to ekscytujące emocje dla amatorów nowych smaków i niezwykłych doznań.