Liczba porcji16
Łączny czas:2 godz. 30 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:120 min
Poziom trudności:Średnie

Tarta czekoladowa

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 1 kostka masła niesolonego
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżka zimnego mleka lub wody
  • 1 szkl mleka zagęszczonego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • Czekolada gorzka - 3 tabliczki czekolady gorzkiej E.Wedel
  • Baton Pierrot - 2 batoniki Pierrot
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Składniki na ciasto: mąkę, masło wodę, żółtka oraz cukier puder rozcieramy palcami, tak aby powstała kruszonka, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

  • 2

    Rozgrzewamy piekarnik do 180'C. Ciasto wałkujemy na grubość ok 5 mm, nawijamy na wałek i rozwijamy na formę. Ciasto dokładnie dociskamy do formy, nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoty kolor.

  • 3

    W czasie pieczenia przygotowujemy nadzienie- mleko gotujemy z cukrem i masłem oraz połamaną czekoladą. Studzimy, dodajemy śmietanę, odstawimy w chłodne miejsce, aby masa zgęstniała. Wylewamy na ostudzony spód- podajemy oprószoną wiórkami kokosowymi. Smacznego!

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Sylwia Śliwa 13 marca 2016 18:37
    Bardzo pyszne ciasto, dodałam jeszcze do przepisu skórkę oraz masę pomarańczową oraz kakao. Oczwiście, nie ma tarty bez czekolady!
  • Rafal Olichwer 11 marca 2016 06:19
    Bardzo dobre i dość proste ciasto, czekola da Wedla jest jedną z najlepszych czekolad jakie używałem w kuchni, zostawiłem trochę czekolady, żeby udekorować ciasto bitą śmietana a potem starta czekolada.