Liczba porcji10
Łączny czas:45 min
Przygotowanie:20 min
Oczekiwanie:25 min
Poziom trudności:Łatwe

Szybki przepis na babeczki z czekoladą i żurawiną

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 300 g mąki typu 400
  • 150 g drobnoziarnistego cukru
  • 200 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 1 jajko
  • 70 g suszonej żurawiny lub 100 g świeżej/mrożonej żurawiny
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g czekolady białej, np. Czekolada Biała E.Wedel.
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Zacznij rozgrzewać piekarnik na szybkie babeczki czekoladowe przed rozpoczęciem ich przygotowywania. Należy uzyskać temperaturę 180⁰ C.

  • 2

    Wyłóż blachę papilotkami. Z podanych składników powstanie 10 lub 12 muffinek.

  • 3

    Połącz ze sobą suche składniki, tj. cukier, przesianą mąkę, sól oraz proszek do pieczenia.

  • 4

    Wlej do suchych składników olej, mąkę oraz wbij jajka.

  • 5

    Szybko i niedbale wymieszaj masę. Aby powstały pyszne i szybkie babeczki czekoladowe, nie musi być idealnie gładka. Wówczas straciłaby puszystość.

  • 6

    Posiekaj czekoladę białą na kostkę średniej wielkości i dodaj do masy.

  • 7

    Na koniec wrzuć żurawinę, a całość delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.

  • 8

    Wlej masę na szybkie babeczki czekoladowe do foremek, mniej więcej do 2/3 ich wysokości.

  • 9

    Piecz w 180⁰ C przez ok. 25 min. Sprawdź, czy są gotowe przy pomocy patyczka.

  • 10

    Wyjmuj z formy po ostudzeniu.

Oceń przepis:

Szybkie babeczki czekoladowe – o ile dobrze skoordynujesz swoje działania – powstaną nawet w ciągu 30-40 minut, z czego sam czas poświęcony na ich przygotowanie wyniesie mniej niż kwadrans. A co z efektem? Będzie fenomenalny, ponieważ połączenie żurawiny z białą czekoladą zapewnia prawdziwą eksplozję smaków. Kwaskowy owoc w zestawieniu z intensywną słodyczą nabiera bardzo wielowymiarowego charakteru. To dlatego te składniki wykorzystuje się również do przygotowania aromatycznego brownie.

Pamiętaj, że Twoje szybkie babeczki czekoladowe mogą mieć również inne lub dodatkowe składniki. Przykładowo, możesz białą czekoladę zmieszać z mleczną, gorzką lub sięgnąć po czekoladę białą karmelową, Karmelowa E.Wedel. Ostateczny smak będzie też uzależniony od rodzaju żurawiny, jaką wybierzesz. Świeża lub mrożona będzie najbardziej cierpka, zaś suszona jest znacznie słodsza.

Te szybkie babeczki czekoladowe warto przyrządzać z odrobiną nonszalancji. Przy ich tworzeniu nie musisz działać zanadto precyzyjnie – zwłaszcza podczas mieszania ciasta. Im krócej będziesz mieszać ze sobą mokre i suche składniki, tym bardziej pulchne i puszyste będą gotowe muffinki.

Jeśli chcesz mieć pewność, że szybkie babeczki czekoladowe się upiekły – obserwuj ich kolor. Będą idealne, kiedy staną się intensywnie złociste. Wówczas wystarczy potwierdzić to, zanurzając w środku zapałkę lub drewnianą wykałaczkę.

A co z nimi zrobić, kiedy ostygną? Zaserwuj je gościom do popołudniowej kawy lub zapakuj do drugiego śniadania swojemu dziecku. Pewne jest jedno: ten deser szybko zniknie ze stołu!

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: