Sześciopiętrowy korzenny tort z batatów z kremem z białej czekolady i powidłami!
0
1 godz. 30 min
20 porcji
Trudne
Ciasta i desery

Sześciopiętrowy korzenny tort z batatów z kremem z białej czekolady i powidłami!

Jest to sześciopiętrowy i elegancki tort moje autorstwa, upieczony z batatów. Miedzy warstwami ciasta znajduje sie rozpływający w ustach krem z białej czekolady Wedla. Skąd ten pomysł? Wiedziałam, że muszę przygotować coś nieszablonowego, dlatego też większą część mąki zastąpiłam batatami! Sprawiają one, że ciasto ma jedwabistą i rozpływającą się w ustach konsystencję. Jest bardzo delikatne, wilgotne (nie wymaga ponczowania!) i aromatyczne. Idealne na zbliżające się jesienne dni. Kolejną zaletą dodatku batatów jest fakt, iż dzięki ich słodyczy, możemy dodać mniej cukru niż zwykle. Krem z białej czekolady to niebiańska rozkosz dla podniebienia! Biała czekolada dobrej jakości doskonale współgra z korzennymi nutami ciasta. Powidła zaś stanowią kontrast dla wszechobecnej słodyczy. Tort wygląda iście anielsko, zapewniam ze jest wart grzechu! Zachęcam do podjęcia wyzwania! Zaskoczenie domowników i znajomych, iż ten wykwintny tort został wykonany z ziemniaków i białej czekolady – gwarantowane!

Lista składników 24

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Komentarze