Liczba porcji1
Łączny czas:10 min
Przygotowanie:10 min
Oczekiwanie:0 min
Poziom trudności:Łatwe

Symfonia kawowa

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 80ml ubitej pianki z mleka
  • 60ml podwójnego espresso
  • 40ml Likieru Czekoladowego Chopin
  • 20g czekolady mlecznej E.Wedel
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Likier Czekoladowy Chopin podgrzać w rondelku, przelać do wysokiej szklanki i dodać do niego pokrojoną na małe kawałki czekoladę mleczną E.Wedel, aby szybko się rozpuściła.

  • 2

    Na warstwę likieru i czekolady wylać podwójne espresso, a następnie delikatnie położyć na wierzch piankę z mleka. Kawę udekorować startą czekoladą.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Jola Zalepa 13 marca 2016 18:51
    Po ciężkim dniu w pracy, warto znaleźć chwilę na popołudniowy relaks... Preludium to delikatna, mleczna chmurka otulająca mocne, pobudzające espresso. Apogeum stanowi, skrywana na dnie aksamitna czekoladowa symfonia pełna bogatego kakaowego aromatu, wzbogacona nutką wybornego likieru czekoladowego. Cała kompozycja dostarcza wyrafinowanych doznań i przynosi relaks i odprężenie, doskonale przygotowując do drugiej części dnia.
  • Szymon Kłębowski 11 marca 2016 22:23
    Muszę się w końcu do czegoś przyznać... jestem uzależniony od czekolady i tak samo od kawy. A to połączenie, ta symfonia kawowa to isty strzał w 10! Moja wersja jest bezalkoholowa, więc nadaje się idealnie na chwilę relaksu w ciągu codziennych obowiązków. I to podwójnie czekoladową chwilę! Na dnie słodki smak czekolady Karmelove, a mleczna pianka obsypana jest wiórkami z gorzkiej czekolady Wedel. Przepyszne! Moja rada: aby mleko lepiej się ubijało dobrze jest je wcześniej troszkę podgrzać, no i nie żałujcie sobie czekolady! :)
  • Mateusz Bobrukiewicz 11 marca 2016 15:49
    Słodka, lecz nieprzesłodzona symfonia najlepszych smaków, łącząca w sobie wszystko, co kocha każda kobieta - porządną kawę i sporą dawkę czekolady. Jeden kubek i po złości ;)
  • Sylwia Sosnowska 11 marca 2016 15:40
    Przepis niby nieskomplikowany, a jednak zaskakujący... Kawa aromatyczna, intensywnie czekoladowa i pobudzająca zarazem!
  • natalia Hubacz 5 marca 2016 17:24
    Bardzo mnie smakowało.A to moja wersja.Zrobiłam z likierem Vana Tallinn i czekoladowym mieszadełkiem:)
  • Łukasz 24 lutego 2016 17:39
    Pyszna latte macchiato na bazie czekolady Wedel karmelowej, oraz biała czekolada Wedel dla wzbogacenia smaku.