Liczba porcji7
Łączny czas:2 godz. 50 min
Przygotowanie:120 min
Oczekiwanie:50 min
Poziom trudności:Trudne

Śniadaniowe babeczki z dwoma sosami

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 200g czerstwego białego pieczywa
  • 125g ciastek Amerykanki E.Wedel
  • 100g mielonych orzechów
  • 30g masy marcepanowej
  • 250ml mleka
  • 6 żółtek
  • 5 białek
  • 120g białego cukru
  • 30g masła Sos czekoladowy
  • 100ml mleka
  • 100g czekolady mlecznej E.Wedel Sos jagodowy
  • 300g jagód
  • 50g cukru
  • 100ml śmietanki
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Białe pieczywo pokroić w kostkę i namoczyć w mleku. Białka ubić utrwalając jedną łyżką cukru. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i masą marcepanową.

  • 2

    Wszystkie masy połączyć, dodać połamane ciastka Amerykanki E.Wedel i mielone orzechy.

  • 3

    Masłem wysmarować dokładnie naczynia do zapiekania i wstawić je do głębokiej blachy. Naczynia wypełnić masą. Do dużej blachy nalać wodę do połowy wysokości naczynek do zapiekania.

  • 4

    Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C i piec 50 minut. Z podanych składników przygotować sosy czekoladowy i jagodowy. Babeczki podawać gorące lub ciepłe.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Paweł 18 stycznia 2017 12:00
    Wyśmienite!