Liczba porcji30
Łączny czas:40 min
Przygotowanie:20 min
Oczekiwanie:20 min
Poziom trudności:Średnie

Słodkie zapałki

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • Czekolada mleczna - pół tabliczki mlecznej czekolady Wedel
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 150 g otrębów
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Cukier wraz z przyprawą do piernika ucieramy z masłem. Pojedyńczo dodajemy jajka. Mąke wraz z otrębami łączymy i wsypujemy do masy. Gotowe ciasto zawijamy w formę i umieszczamy na całą noc w lodówce. Ze schłodzonej masy odrywamy małe kawałki, które rolujemy tak, by powstały z nich podstawy zapałek, a następnie obtaczamy w mące.

  • 2

    Gotowe wałeczki nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15min w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

  • 3

    Końcówki upieczonych pałeczek maczamy w roztopionej czekoladzie, i pozostawiamy do wyschnięcia.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: