Liczba porcji20
Łączny czas:40 min
Przygotowanie:20 min
Oczekiwanie:20 min
Poziom trudności:Łatwe

Efektowne pomysły na słodkie przekąski na Garden Party

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 4 banany
  • 200 gramów czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel lub 200 gramów białej czekolady E.Wedel, 200
  • 40 gram oleju kokosowego
  • 3 jajka
  • 120 gramów mąki pszennej
  • 100 gramów drobnego cukru do wypieków
  • Szczypta soli
  • Łyżka mąki ziemniaczanej
  • 20 gramów kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Pół kilo dużych świeżych truskawek
  • 4 jabłka
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Proponujemy, żeby banany podać na delikatnym biszkopcie. Przygotowując ciasto, używaj składników o temperaturze pokojowej. Najpierw należy oddzielić żółtka od białek. Mając je w oddzielnych miskach, dodaj do każdej po połowie drobnego cukru do wypieków. Najpierw ubijaj żółtka z cukrem do momentu, kiedy ten się rozpuści. Następnie ubij białka na sztywną, gęstą, lśniącą pianę przypominającą tę, z której można zrobić bezę.

  • 2

    Połącz obie masy – do żółtek należy dodawać partiami białka i delikatnie mieszać całość. Następnie przesyp obie mąki, szczyptę soli oraz kakao przez sitko do składników płynnych i połącz całość.

  • 3

    Przygotuj dużą, płaską formę i wyłóż na niej papier do pieczenia. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Napełnij formę ciastem i piecz przez 12 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe, następnie ostudź je.

  • 4

    Banany obierz i pokrój na połówki. Połóż płaską część banana na biszkopt i ostrym nożem wykrój po bokach owoców część ciasta.

  • 5

    Umieść wybraną czekoladę oraz olej kokosowy w czystej, suchej, metalowej miseczce, takiej, której średnica będzie większa niż średnica garnka (jeżeli nie masz metalowej miseczki, możesz ją zastąpić garnkiem lub szklaną miseczką). Garnek napełniony w 1⁄4 wodą podgrzewaj na wolnym ogniu, a miskę z jajkami ustaw bezpośrednio na nim. Kiedy składniki zmienią swoją strukturę, a płynna czekolada będzie lśniąca i idealnie gładka, możesz polewać nią owoce.

  • 6

    Polewaj banany na biszkopcie, które powinny leżeć na kratce – tak, aby czekolada mogła swobodnie spływać. Przechowuj deser w lodówce.

  • 7

    Truskawki nabij na małe wykałaczki i po kolei maczaj w płynnej czekoladzie.

  • 8

    Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki i obsyp odrobią cukru. Nabij na wykałaczki i piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudź je i tak jak w przypadku truskawek zadbaj, aby pokryła je płynna czekolada.

Oceń przepis:

Garden party kojarzy nam się głównie z amerykańskimi filmami, w których tłumnie zgromadzone rodziny świętują urodziny lub inne ważne w ich życiu wydarzenia. Te imprezy okolicznościowe kojarzą się także z dużymi ilościami jedzenia, które towarzyszą biesiadnikom podczas takich spotkań. Wyjątkowo ozdobione stoły, tarasy czy altany ogrodowe mają zwykle jeden charakterystyczny obiekt, wokół którego wszyscy się zbierają – stół! Chcemy, żeby podczas garden party wyprawionego przez Ciebie na stole znalazła się prawdziwa atrakcja dla małych i dużych, czyli płynna czekolada, w której każdy będzie mógł zanurzyć świeże owoce.

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: