Liczba porcji6
Łączny czas:2 godz. 30 min
Przygotowanie:150 min
Oczekiwanie:0 min
Poziom trudności:Trudne

Śledź w razowych okruszkach

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • kilka suszonych ostrych papryczek chilli w całości
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 250 ml mleka
  • 100g Czekolady Gorzkiej E.Wedel
  • SOS:
  • sól, pieprz
  • olej roślinny
  • 50g orzechów laskowych
  • mąka kukurydziana
  • mąka razowa
  • mąka pszenna
  • 2-3 małe, zielone jabłka
  • 6 śledzi patroszonych, bez głów
  • ŚLEDZIE:
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Orzechy uprażyć w piekarniku lub na suchej patelni. Jabłka pokroić na cząstki. Śledzie przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mieszance trzech rodzajów mąki.

  • 2

    Śledzie obsmażyć na patelni na oleju roślinnym z obu stron i wstawić w naczyniu żaroodpornym do nagrzanego do 150stopni piekarnika. Obłożyć cząstkami jabłek. Podpiekać przez kwadrans.

  • 3

    W rondelku należy podgrzać mleko, a następnie rozpuścić w nim w nim gorzką czekoladę. Po uzyskaniu jednolitej masy, cały czas mieszając, dodać chilli, pieprz kajeński i przyprawę do piernika. Całość zagotować. Wyłożyć śledzie i jabłka na talerz i posypać krojonymi prażonymi orzechami. Sos można podać osobno lub polać nim śledzie. Doskonałym dodatkiem do tego dania mogą być chipsy z jarmużu.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Anna Jeziorna 10 marca 2016 11:38
    Śledź króluje na naszym stole nie od dziś, ale jeszcze nigdy w takiej postaci. Jabłko dodało rybie specyficznego, fajnego smaku, a dzięki pyszny sos dopełnia całe danie. Dodałam czekolady karmellovej, ponieważ moja rodzina uwielbia dania na słodko, którą przełamuje cebula, ale dopełnia aromat jabłka. Całe danie pysznie smakuje i smacznie komponuje się ze słoną naturą śledzia. Polecam każdemu :)
  • Ula Kurzyńska 3 marca 2016 19:51
    Śledź i kwaśne jabłko - pasuje, prażone orzeszki i posypka z razowca smażona na oliwie z suszonymi pomidorami, dodają chrupkości, ale co u licha robi tam czekolada??? Dopóki nie zrobiłam tego dania tak właśnie myślałam... Pikantno - korzenny sos całkowicie zmienia smak ryby, nadaje mu inny wymiar, głęboki, niebanalny, taki o którym marzy się długo po ostatnim kęsie. Jeśli Wargorr zje takie śledziki na pewno będzie grzeczny, szczególnie gdy popije je cytrynówką z chili.