Liczba porcji5
Łączny czas:2 godz. 0 min
Przygotowanie:60 min
Oczekiwanie:60 min
Poziom trudności:Trudne

Skrzydełka kurczaka w sosie z czekoladowo-miodowym E.Wedel

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • Pieprz
  • Sól
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 50g brązowego cukru
  • Kilka kropel sosu typu worcestershire
  • 30ml octu jabłkowego
  • 100g ketchupu
  • 200g cebuli
  • 4 łyżki oleju
  • 50ml miodu
  • 50-100ml wódki żołądkowej
  • 1 kg skrzydełek kurczaka
  • 100g czekolady gorzkiej E. Wedel lub czekolady mlecznej E. Wedel
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Skrzydełka kurczaka oczyścić i podzielić, posypać solą i pieprzem i skropić odrobiną oleju. Wyłożyć na blaszkę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec, aż skrzydełka będą miękkie i nabiorą ładnego złocistego koloru.

  • 2

    By przygotować sos, cebulę posiekać i zeszklić na reszcie oleju. Dodać pozostałe składniki, a na koniec posiekaną czekoladę E. Wedel. Czekolada mleczna nada potrawie słodki smak a gorzka bardziej wytrawny. Chwilę pogotować.

  • 3

    Upieczone skrzydełka zanurzyć w sosie, obtoczyć dokładnie każdy kawałek i wstawić jeszcze na kilkanaście minut do piekarnika. Podawać od razu gorące.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Małgorzata Adamus 13 marca 2016 21:32
    To nie wyczyn zrobić deser z czekolady :) ale wykorzystać ją do dania obiadowego, mięsnego to już coś! Wyszło pysznie... Nie przyszło mi do głowy, że kurczak i czekolada razem będą smakować tak dobrze :) Bardzo proste danie, nie może się nie udać - polecam każdemu to niestandardowe połączenie.
  • Tomasz Dec 13 marca 2016 14:46
    Odlotowe danie. Bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.
  • EDYTA ZIEMIAŃCZYK 11 marca 2016 23:37
    Uwielbiam takie połączenia smakowe.Nie ma co się tu rozpisywać,tego trzeba spróbować,żeby się przekonać jak bardzo dobrze smakuje i z mleczną czekoladą się komponuje.
  • Joanna Krzywnicka 1 marca 2016 22:06
    Pierwszy rzut oka na zdjęcie, przesądził wszystko i tylko małe zakupy opóźniały proces tworzenia. Wszyscy kręcili nosem na plan połączenia kurczaka z czekoladą. Składniki sosu od początku intrygowały mnie i pierwszy raz miałam okazje wykorzystać sos worcestershire w połączeniu z czekoladą i mimo moich początkowych zupełnie niepotrzebnych obaw był to zdecydowanie intrygujący smak. Jakież potem było zaskoczenie, że połączenie tych dwóch składników okaże się istnym strzałem w dziesiątkę! Do przetestowania jeszcze w późniejszym terminie z dodatkiem mlecznej czekolady. Rodzina najedzona a ja zadowolona, że odkryłam nowe smaki.
  • Jowita Szczepaniak-Stróżyńska 24 lutego 2016 16:28
    Nigdy nie byłam przekonana do dań mięsnych połączonych z czekoladą, aż do momentu kiedy odkryłam ten przepis na stronie wedel.pl . Zdecydowałam, że spróbuje czegoś nowego. Danie jest pyszne. Gorzka czekolada Wedel w połączeniu z innymi składnikami z tego przepisu, sprawia , że danie to nabiera wytrawnego smaku i nie jest słodkie a mięso otulone czekoladowym sosem, rozpływa się w ustach. Ugotowałam do tego ryż, przyrządziłam mix sałat z sałatą rzymską skropiony delikatnie octem winnym. Całość wyśmienita. Gorąco polecam.
  • Halina Klimkiewicz 23 lutego 2016 12:51
    Skrzydełka w sosie czekoladowo miodowym okazały się wspaniałym pomysłem na niedzielny obiad, rodzina była zachwycona takim innowacyjnym daniem ponieważ do tej pory nie mieliśmy sposobności smakować potraw gdzie główną rolę odgrywała czekolada ponieważ ona zawsze kojarzy się bardziej z deserem niż z daniem głównym, jednak nic bardziej mylnego o czym przekonaliśmy się na własnych podniebieniach. Oczywiście aby nadać wytrawny smak daniu dodałam do sosu gorzkiej czekolady a żeby danie miało charakter wykwintny czekolada musi być oczywiście od E.Wedel. Skrzydełka w sosie czekoladowo miodowym podawałam z ziemniakami polanymi sosem pieczarkowym i ogórkiem kiszonym.