Liczba porcji10
Łączny czas:3 godz. 0 min
Przygotowanie:60 min
Oczekiwanie:180 min
Poziom trudności:Trudne

Sernik, piernik oraz śliwka

LISTA SKŁADNIKÓW:

sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Spód: Ciasteczka owsiane bardzo drobno pokruszyć. Dodać rozpuszczone masło, kakao i przyprawę do pierników. Połączyć.

  • 2

    Wyłożyć na spód tortownicy i docisnąć.

  • 3

    Migdały okrojone na drobne kawałeczki podprażyć na suchej patelni.

  • 4

    Spód posmarować konfiturami śliwkowymi i posypać podprażonymi migdałami. Docisnąć.

  • 5

    Sernik: Śmietanę kremówkę ubić. W misie miksera umieścić twaróg, mascarpone, jajka, roztopioną białą czekoladę, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny, wanilię, ubitą śmietanę kremówkę. Miksować na małych obrotach do połączenia składników.

  • 6

    Masę serową ostrożnie przełożyć na ciasteczkowy spód (posmarowany konfiturą i posypany migdałami).

  • 7

    Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec około 1,5 godziny – do momentu, gdy środek sernika będzie ścięty , ale sprężysty. Ostudzić . Wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej bez obręczy.

  • 8

    Wierzch: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Miód wymieszać z barwnikiem, powoli dodać do czekolady i energicznie mieszać. Uzyskaną masę rozsmarować na papierze śniadaniowym . Zostawić na 2-3 godziny, aż papier wchłonie nadmiar tłuszczu. Po tym czasie masę można formować niczym plastelinę- wykonać dowolną ozdobę.

  • 9

    W masę marcepanową wgnieść barwnik i uformować wstążkę.

  • 10

    Udekorować sernik.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Malwina 12 marca 2016 20:47
    Sernik jest najlepszy, kaloryczny i tak bogaty w bakalie, jak tego chcemy.