Liczba porcji4
Łączny czas:1 godz. 30 min
Przygotowanie:60 min
Oczekiwanie:30 min
Poziom trudności:Trudne

Sataje z kurczaka w sosie chałwowym na bazie chałwy waniliowej E.Wedel

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 1 pęczek kolendry
  • olej
  • olej sezamowy
  • sos rybny
  • sos sojowy
  • ½ cytryny
  • 1 mango
  • 1 ogórek
  • imbir
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 filety z kurczaka
  • 150 g Chałwy waniliowej E.Wedel
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Kurczaka pokroić wzdłuż na paski. Przygotować marynatę z siekanego czosnku, utartego imbiru, słodkiego sosu chilli, sosu rybnego, sosu sojowego i kilku kropel soku z cytryny i oleju. W marynacie zanurzyć kurczaka na 30 minut. W tym czasie przygotować sałatkę z ogórka, mango, kolendry. Sałatkę można także przyprawić sokiem z cytryny i sosem rybnym oraz słodkim sosem chilli.

  • 2

    W rondelku rozpuścić chałwę w mleku kokosowym. Chwilę pogotować.

  • 3

    Kawałki zamarynowanego kurczaka nabić na patyczki do szaszłyków i piec w temperaturze 180°C aż będą rumiane. Podawać z sosem chałwowym na bazie chałwy waniliowej E.Wedel i sałatką z ogórka i mango.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Magdalena Kaim 13 marca 2016 23:58
    Danie idealne w swojej prostocie. Zjedliśmy całą przekąskę zanim dotarła do stołu i pobiegliśmy robić dokładkę. W drugiej wersji zrobiliśmy fantazję na temat czyli Sataje obsypane kruszonymi sezamkami, które cudownie się skarmelizowały. Do tego ten sos chałwowy oraz sałatka z mango i ogórka - mistrzostwo!
  • Dorota Szulc 13 marca 2016 22:46
    Chałwa, Chałwa, Chałwa. Właśnie tak wyglądają moje myśli, gdy przemykam między półkami sklepowymi. Lody chałwowe, sezamki, a przede wszystkim chałwa. I to królewska od Wedla.. Ale nie wypada jeść przecież chałwy cały dzień, prawda? Nieprawda! Można jeść chałwę na śniadanie obiad i kolację, a dowodem na to jest moje danie stworzone z przepisu na Sataje z kurczaka w sosie chałwowym na bazie chałwy waniliowej E.Wedel. Okazuje się, że połączenie niebiańskiego smaku pochodzącego z Iranu deseru oraz delikatnego mięsa jest co najmniej tak trafione i i wspaniałe jak połączenie chałwy z chałwą :) Dodatkowo sałatka, na którą składa się ogórek i mango stanowi perfekcyjne dopełnienie i zamyka gamę smaków pozostawiając nas spożywczo spełnionymi! Nie ma się co oszukiwać, chałwę można wielbić, ale w dużych ilościach potrafi człowieka lekko zmęczyć - wtedy na ratunek przybywa orzeźwiający smak świeżego ogórka oraz delikatne, pełne soku mango. Dodatkowo skropione cytryną całkowicie 'resetują' słodki smak, dzięki czemu możemy wrócić do bohaterów tego dania- kurczaka i sosu. Potrawa dzięki zastosowanej uprzednio marynacie, mleczku kokosowemu oraz listkom kolendry nawiązuje do kuchni wschodniej - dla mnie jest to danie lekko tajskie. Nazwałabym je Niebiańskimi Satajami z dalekiego Wschodu.
  • Roman Kozioł 13 marca 2016 11:48
    Lubię kiedy dania wyglądają i smakują właśnie w ten sposób. Niby w smaku oczywiste, a jednak odrobinę zaskakujące. Zapewniam, że wszystko tutaj łączy się idealnie. Do marynaty dodałem ostrej papryki, która jeszcze podkręciła całość. Po prostu pyszne.
  • Maciej Kękuś 6 marca 2016 19:12
    Pyszne, oryginalne Sataje w imprezowym wydaniu. Soczysty kurczak, orzeźwiająca sałatka z mango i sos z zaskakującą, chałwową nutą tworzą niezwykłą całość. Merytorycznie i na temat: lepszej przystawki po prostu nie ma! :)
  • Grażyna Mikołowska 3 marca 2016 11:38
    Zmysłowe azjatyckie danie na patykach , do którego przygotowałam sałatkę z ogórka i pomarańczy;) Sataje robiłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni po tym jak to danie zasmakowało mocno moim znajomym i rodzinie jako przekąska urodzinowa. Każdy szybko sięgał po patyk z kurczakiem i delektował się połączeniem z delikatnym sosem chałwowym E.Wedel .