Liczba porcji8
Łączny czas:3 godz. 50 min
Przygotowanie:50 min
Oczekiwanie:180 min
Poziom trudności:Łatwe

Salami czekoladowe z bakaliami

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • Torcik Wedlowski, 250g
  • 50g prażonych orzechów laskowych
  • 50g rodzynek
  • 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 150g pasty z orzechów laskowych lub masła orzechowego
  • Cukier puder do dekoracji
  • Celofan do pakowania
  • Sznurek bawełniany
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Torcik wedlowski pokroić W drobną kostkę 1x1 cm, orzechy laskowe posiekać lub rozgnieść. Czekoladę mleczną połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej do temperatury 40 stopni C.

  • 2

    Torcik wedlowski, orzechy laskowe, kandyzowaną skórkę pomarańczową i rodzynki wymieszać. Dodać pastę z orzechów laskowych. Wszystko zmiksować, dodać rozpuszczoną mleczną czekoladę i dalej mieszać aż masa się połączy.

  • 3

    Z masy uformować wałek o średnicy 4 cm, przedzielić go na połowę. Każdy kawałek uformować na kształt kiełbaski salami i mocno obtoczyć w cukrze pudrze. Pozostawić w lodówce na dwie godziny, by masa zastygła. Przygotowane czekoladowe salami zapakować w celofan, a końce związać bawełnianym sznurkiem.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: