Liczba porcji1
Łączny czas:2 godz. 0 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:90 min
Poziom trudności:Średnie

Rozgrzewająca zupa z wołowiną

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 500 g mięsa wołowego (z udźca lub łopatki) pokrojonego w drobne kawałki
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 2 czerwone papryki
  • 2 duże cebule
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • przyprawy: papryka ostra, kmin rzymski, pieprz cayenne, pieprz czarny, sól
  • 2 łyżki kakao klasyczne E.Wedel z Ghany
  • 20 g gorzkiej czekolady E.Wedel
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Mięso oczyścić, pokroić drobno. Podsmażyć na oleju. Przełożyć do garnka.

  • 2

    Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Podsmażyć. Dodać do mięsa.

  • 3

    Dodać passatę pomidorową oraz odcedzoną fasolę. Wymieszać. Dodać szklankę wody oraz przyprawy i kakao. Poddusić aż mięso stanie się miękkie.

  • 4

    Przed wyłożeniem na talerz dodać czekoladę, dzięki temu czekoladowy aromat uwolni się w chwili podania a potrawa nabierze pięknego koloru. Serwować z ulubionymi dodatkami - ryżem, kaszą jaglaną lub plackami tortilla. Można posypać tartym serem według upodobań.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Alina Kłysińska 16 lutego 2016 19:56
    Ta zupa jest mega! Uwielbiam ją. Kiedy pierwszy raz ja ugotowałam moja rodzinka chciała jeść to danie każdego dnia. I tak po tygodniu postanowiłam ja lekko zmodyfikować-widoczne na zdjęciu. Dodałam do niej zacierki. Wyszła równie pyszna! Polecam gorąco skosztować. Warto!