Liczba porcji2
Łączny czas:5 min
Przygotowanie:10 min
Oczekiwanie:5 min
Poziom trudności:Łatwe

Rozgrzewająca gorąca czekolada z nutą imbiru

Nic nie smakuje tak dobrze w długie, zimowe wieczory jak rozgrzewająca, gorąca czekolada z nutą imbiru. Zastanawiasz się, jak ją przygotować, aby wydobyć pełnię smaku tych składników? Oto sprawdzony przepis, który zaskoczy Twoich najbliższych!

LISTA SKŁADNIKÓW:

sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Korzeń imbiru obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

  • 2

    Wrzuć imbir do mleka i podgrzej w rondelku, nie doprowadzając mleka do zagotowania.

  • 3

    Kiedy mleko będzie ciepłe, wyjmij kawałki imbiru (np. przy pomocy łyżki cedzakowej) lub przesącz mleko przez sito.

  • 4

    Zdejmij z ognia. Dodaj pokrojoną na kawałki Czekoladę Jedyna E.Wedel oraz kakao. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.

  • 5

    Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na wysokich obrotach.

  • 6

    Czekoladę wylej do dużych kubków lub szklanek do kawy po irlandzku.

  • 7

    Udekoruj każdy kubek bitą śmietaną, np. z wykorzystaniem rękawa cukierniczego.

  • 8

    Opcjonalnie podpraż na patelni płatki migdałowe i posyp nimi bitą śmietanę.

  • 9

    Tak przygotowaną czekoladę możesz podać np. w towarzystwie sernikobrownie lub czekoladowych ciasteczek z korzenną nutą. To idealne połączenie!

Oceń przepis:

Lubisz, kiedy Twoja czekolada na gorąco jest bardzo gęsta? Zastąp mleko śmietaną kremówką lub… zmniejsz nieco jego ilość, na przykład o 1/3. Wówczas powstała mikstura będzie bardziej kremowa. Możesz też oczywiście zwiększyć ilość zastosowanej czekolady – eksperymentuj, aby uzyskać konsystencję idealną! Nie musisz się obawiać o ostateczny efekt – z całą pewnością będzie spektakularny!

 

Jak jeszcze można przygotować rozgrzewającą czekoladę?

Szukasz innych przepisów na rozgrzewającą czekoladę na gorąco? A co powiesz na dodanie do niej… odrobiny alkoholu? Pamiętaj, że to oczywiście wersja wyłącznie dla dorosłych. Jej przyrządzenie jest bardzo proste. Już po połączeniu mleka i czekolady dodaj kieliszek rumu, likieru kawowego lub brandy albo… wykorzystaj wiśnie w rumie, które umieścisz na spodzie kubka. Ale uwaga! Musisz bardzo delikatnie mieszać całość, aby nie dopuścić do zwarzenia się masy – istotny jest moment dodania alkoholu.

 

Możesz także poeksperymentować z innymi rodzajami czekolady – np. z białą. Przełamanie jej imbirem może być wyjątkowym eksperymentem i sposobem na stworzenie ciekawego kontrastu smaków: intensywnie słodkiego oraz pikantnego.

Pomyśl także o ciekawych dekoracjach czekolady – dobrze spiszą się np. pianki Ptasie Mleczko® MINI Waniliowe czy… bita śmietana, do której trafi odrobina kakao. Możesz też zaszaleć i dodać na wierzch pianki Ptasie Mleczko® Śmietankowe, bo słodkich pyszności nigdy nie za wiele!

 

Pewne jest jedno: tak przygotowany deser stanie się gwiazdą każdego leniwego popołudnia przed telewizorem czy zimowego spotkania z przyjaciółmi. Pamiętaj: jeśli któryś z gości nie pije standardowego mleka krowiego, możesz je zastąpić np. wersją bez laktozy lub mlekiem roślinnym. Spisze się równie dobrze.

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: