Liczba porcji1
Łączny czas:1 godz. 5 min
Przygotowanie:50 min
Oczekiwanie:15 min
Poziom trudności:Średnie

Roladka z kurczaka w migdałowej panierce

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • Jeden filet z kurczaka
  • Czekolada gorzka - Pół tabliczki czekolady gorzkiej E.Wedel
  • Czekolada mleczna - Pół tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel
  • 100 ml wina czerwonego - wytrawne lub półwytrawne
  • Około 100 gram migdałów całych
  • szczypta pieprzy cayenne
  • około 100 ml śmietanki 30%
  • jedno jajko
  • olej
  • cukier puder
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Filet z piersi kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, musimy odkroić górną część filetu, rozbijamy ją delikatnie tłuczkiem do mięsa, następnie odkładamy ją na talerz i posypujemy pieprzem cayenne z obydwu stron, skrapiamy olejem, zawijamy talerz w folię i odkładamy do lodówki. Pozwólmy by pierś nabrała ostrego smaku....

  • 2

    Teraz szykujemy się do przygotowania naszego nadzienia do roladki. Do miseczki metalowej ustawionej na garnuszku z gotującą się lekko wodą wlewamy naszą śmietankę. Siekamy pół tabliczki czekolady gorzkiej E.Wedel, i pół tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel na drobno ( zostawiając po jednej kostce na sos czekoladowy) i dodajemy do naszej śmietanki. Musimy rozpuścić czekoladę. Gdy już czekolada jest płynna i połączy się ze śmietanką dolewamy wina, i dodajemy odrobinę cukru pudru - mieszamy, wyłączamy gaz pod garnuszkiem z wodą i odstawiamy.

  • 3

    Teraz zajmiemy się zrobieniem naszej panierki z migdałów. Bierzemy garść całych migdałów, zawijamy je w czystą ściereczkę, i rozbijamy na w miarę drobno ( najlepiej tłuczkiem do mięsa :) ). Rozdrobnione migdały mieszamy z odrobiną soli i przesypujemy do głębokiego talerza.

  • 4

    Wyjmujemy naszego kurczaka z lodówki, wycieramy z nadmiaru marynaty i układamy na blacie. Bierzemy pędzelek lub łyżeczkę i smarujemy filet zostawiając około pół centymetra od każdej krawędzi, by nadzienie nie wypłynęło podczas smażenia. Następnie zawijamy kurczaka w roladkę i panierujemy w rozkłóconym jajku i panierce ze słodkich migdałów.

  • 5

    Kładziemy naszą roladkę na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju i smażymy do zarumienienia panierki, około 5 minut. Następnie wkładamy do rozgrzanego na około 150 stopni piekarnika na około 10 minut. W czasie gdy roladka dochodzi w piekarniku, rozpuszczamy w miseczce (w taki sposób jak nadzienie) pozostałą czekoladę na sos do polania dania).

  • 6

    Po wyjęciu z piekarnika polewamy roladkę płynną czekoladą i podajemy w dowolny sposób, wszystko zależy od naszej wyobraźni :) Smacznego :)

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: