Liczba porcji4
Łączny czas:45 min
Przygotowanie:45 min
Oczekiwanie:0 min
Poziom trudności:Średnie

Pyszny krem dyniowy z czekoladą

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 1 kg miąższu z dynii (bez pestek)
  • 1 marchew
  • 1 ziemniak
  • 1 szklanka mleka
  • Karmelowa - pół tabliczki czekolady karmelowej Wedla
  • Czekolada biała - pół tabliczki czekolady białej Wedla
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
  • sól i pieprz do smaku
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Obrane warzywa i dynię kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (aż wszystko będzie przykryte, ale nie więcej). Gotujemy do miękkości, następnie dodajemy mleko i blendujemy, przyprawiamy imbirem, cynamonem, solą i pieprzem, a na końcu dodajemy posiekaną drobno lub startą czekoladę karmelową Wedla, która w ciepłym kremie całkowicie się rozpuści.

  • 2

    Kwaśną śmietanę podgrzewamy 1 minutę w mikrofali razem ze startą białą czekoladą Wedla - dobrze mieszamy. Zupa-krem z dyni wspaniale smakuje i prezentuje się w wydrążonych dyniowych miseczkach. Nalewamy porcję do każdej i dekorujemy kleksem kwaśnej śmietany z czekoladą białą Wedla. Dodatkowo posypujemy wiórkami czekoladowymi.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Malgorzata Cichocka 12 marca 2016 18:54
    Zupe z dyni szybko zjesz jesli WEDEL przy niej jest.