Liczba porcji1
Łączny czas:5 min
Przygotowanie:5 min
Oczekiwanie:0 min
Poziom trudności:Łatwe

Pyszny i zdrowy Humus Chałwowy

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 1/2 Chałwy królewskiej E.Wedel
  • Puszka ciecierzycy
  • 4 orzechy włoskie
  • 1 brzoskwinia
  • 1 plaster ananasa
  • szczypta soli
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Zaczynamy od otworzenia puszki z ciecierzycą i odcedzenia jej przez sitko do miseczki (zalewa nam się zaraz przyda). Otwieramy chałwę, dodajemy pół do cieciorki i razem dokładnie blendujemy, dodając po trochu zalewy dla rozrzedzenia pasty. Doprawiamy szczyptą soli która wydobywa dodatkowo smak.

  • 2

    Podajemy z pełnoziarnistym pieczywem, obranymi orzechami włoskimi, oraz brzoskwinią i ananasem. Smacznego WARGORZE !!!

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Joanna Kowalczyk 8 marca 2016 19:18
    Duży plus za szybkość przygotowania i ilość składników potrzebnych do przygotowania. Uwielbiam proste rozwiązania, które dodatkowo dobrze smakują. Idealna propozycja, kiedy nie mamy pomysłu na śniadanie a potrzebujemy energii i nasycenia na poranek. Jako zwolenniczka zdrowego odżywania jestem zachwycona, znałam w wersji wytrawnej, ale słodka wersja również przypadła do gustu zwłaszcza w połączeniu z ananasem!
  • Marta Samaryczew 5 marca 2016 20:03
    „Pyszny i zdrowy hummus chałwowy”… czyli siła tkwi w prostocie! Zawsze przygotowywałam hummus w sposób tradycyjny, z czosnkiem ,oliwą z oliwek i podawałam go z surowymi warzywami. Postanowiłam spróbować czegoś innego,dlatego zwróciłam uwagę na ten przepis. Delikatna słodycz chałwy Wedel wspaniale komponuje się z ciecierzycą i dodatkami w postaci orzechów i owoców. Hummus jest przekąską niezwykle pyszną i zdrową. Otwiera nam szerokie pole do kulinarnego eksperymentowania z połączeniem różnych produktów. Nieraz wychodzą bardzo ciekawe kombinacje. Zaletą tej pasty jest też niewątpliwie jej banalnie prosty sposób przygotowania. Zajmuje to dosłownie chwilę i możemy cieszyć się pyszną przekąską. Warto też wspomnieć o walorach odżywczych hummusu. Podstawowym składnikiem jest ciecierzyca, która jest bogata w białko roślinne. Chałwa to przede wszystkim zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy oraz składniki mineralne. Hummus chałwowy świetnie sprawdza się w roli przekąski na przyjęciach dla dzieci, które niezbyt przepadają za wytrawnymi smakami. Wystarczy pokroić w słupki różne owoce, lub nadziać je na wykałaczki i postawić miseczkę słodkiego hummusu. Zniknie w jednej chwili! Możemy też przygotować kolorowe kanapki z hummusem chałwowym, które pięknie wyglądają, dodają energii, poprawiają nastrój i sycą na długo. Zachęcam do spróbowania!