Liczba porcji1
Łączny czas:45 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:15 min
Poziom trudności:Średnie

Puszyste naleśniki bananowo-czekoladowe

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 2 paski czekolady mlecznej E.Wedel
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 nieduży banan
  • Chałwa E.Wedel
  • opcjonalnie suszona żurawina
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    W miseczce roztrzepujemy mleko z jajkiem i łyżką oliwy

  • 2

    Powoli dodajemy mąkę intensywnie mieszając, tak by powstało dość gęste ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie - dodajemy więcej mąki. Jeśli zbyt gęste, dolewany odrobinę wody do uzyskania pożądanej konsystencji.

  • 3

    Dodajemy pokruszony pasek czekolady mlecznej E.Wedel oraz pół banana pokrojonego w ćwiartki oraz szczyptę soli do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy.

  • 4

    Na mocno rozgrzaną patelnię z minimalną ilością tłuszczu wlewamy niewielka ilość ciasta i smażymy około 2-3 minuty z każdej strony.

  • 5

    W międzyczasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej pasek czekolady mlecznej, który będzie naszą polewą.

  • 6

    Serwujemy naleśniki z polewą z czekolady, pokrojoną w paski drugą połową banana i pokruszoną chałwą. Możemy również dodać kilka owoców suszonej żurawiny.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Mieczysława Zagórska 4 marca 2016 12:27
    Wyszly rewelacyjne, każdemu polecam ten przepis, szczególnie tym którzy uwielbiają ekskluzywną wersje naleśników. Do ciasta dodałam więcej pysznej czekolady.