Liczba porcji7
Łączny czas:2 godz. 40 min
Przygotowanie:90 min
Oczekiwanie:70 min
Poziom trudności:Trudne

Puch serowy z chałwą i białą czekoladą

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • odrobina wody
  • 2 żółtka
  • 35g masła
  • 125g mąki pszennej razowej
  • 25g cukru pudru
  • 50g chałwy waniliowej E.Wedel Na kruche wafelki:
  • 100g czekolady białej E.Wedel
  • 100g orzechów lub pistacji
  • 16g mąki ziemniaczanej
  • ½ laski wanilii
  • 2 jaja
  • 120g białego cukru
  • 80g masła
  • 400g mielonego twarogu
  • 50g rodzynek + 100ml pigwówki (opcjonalnie)
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Ze składników na kruche wafelki zagnieść szybko ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 30min. Rodzynki zagotować w pigwowce i odstawić do wystygnięcia. Orzechy uprażyć i rozkruszyć.

  • 2

    Utrzeć żółtka z cukrem (100g) i wanilią. Następnie dodać twaróg, miękkie masło i mąkę ziemniaczaną. Dodać pokruszoną chałwę waniliową E.Wedel. Miskę ogrzewać na garnku z gotującą wodą i zaparzać, aż masa uzyska temperaturę 72-76°C.

  • 3

    Ubić pianę z białek i utrwalić pozostałym cukrem. Sztywną pianę dodać do masy serowej. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Gotową masę przelać do szklanek lub pucharków i schłodzić.

  • 4

    Na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem ścierać na tarce o grubych oczkach zamrożone ciasto. Upiec w temperaturze 180°C. Po upieczeniu połamać na 6-8 kawałków. Przed podaniem każdy deser udekorować rodzynkami, orzeszkami, tartą czekoladą białą E.Wedel i kruchym wafelkiem.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Dominika K 13 marca 2016 20:46
    Pyszna alternatywa dla tradycyjnego sernika.
  • Magdalena Ratajczak 12 marca 2016 23:11
    Muszę przyznać, że bardzo zaintrygował mnie ten przepis, do tej pory nie przepadałam za chałwą, dlatego postanowiłam przygotować ten deser. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, aczkolwiek trzeba uważać na składniki zwłaszcza przy procesie podgrzewania masy. Ubite białka nadały masie delikatności i lekkiej konsystencji, dzięki niej powstał przepyszny puch. Nuta wanilii i białej czekolady idealnie wkomponowały się w całą masę. Efekt? Puszysta, słodka pianka zarówno dla dorosłych i dzieci. Swoją udekorowałam płatkami wedlowskiej białej czekolady, orzechami włoskimi i słodkimi borówkami. Kruche ciastka idealnie stonowały słodki deser. Zaskoczyła mnie prostota ich wykonania i smak. Do tej pory nie używałam mąki razowej, teraz zagości w mojej kuchni.
  • Urszula Dunajska 1 marca 2016 20:17
    Jak przyszłam z białą czekoladą do domu, syn od razu chciał ją zjeść. Nie pozwoliłam jednak i zaprosiłam go do pomocy przy tworzeniu deseru. Przepis naprawdę bardzo łatwy i poradziliśmy sobie bez problemu. Po spróbowaniu deseru kwitujemy słowami "Chałwa Wam"!!!
  • Wiktoria D 28 lutego 2016 20:34
    Chałwę się kocha albo jej nie znosi. Należę do tej pierwszej grupy dlatego chętnie wypróbowałam ten deser z jej dodatkiem .Okazał się bardzo kremowy, bez śladu charakterystycznej włóknistej konsystencji chałwy za którym, niektórzy nie przepadają, a sama słodycz chałwy jest świetnie złamana serem dzięki czemu deser nie jest przesadnie słodki. Dzięki ubitym białkom jest bardzo lekki i puszysty. Dodałabym do niego jeszcze jakiś ostrzejszy akcent dodając do niego odrobinę rumu. Deser banalnie prosty w wykonaniu, perfekcyjny w smaku. Jak dla mnie to rozkosz dla podniebienia.
  • Wioleta Sosnowska 27 lutego 2016 21:29
    Deser o idealnie zrównoważonym smaku E.Wedlowskiej chałwy. Doskonały zarówno do kawy jak i kakao.
  • Sandra S. 26 lutego 2016 17:15
    Lekki, delikatny, a zarazem sycący. Idealny sposób, by osłodzić długie zimowe wieczory.
  • Sandra 26 lutego 2016 16:25
    Lekki, delikatny, a zarazem sycący. Idealny sposób, by osłodzić długie zimowe wieczory.