Liczba porcji4
Łączny czas:2 godz. 0 min
Przygotowanie:90 min
Oczekiwanie:30 min
Poziom trudności:Trudne

Ptysie z kremem czekoladowym i lepiącym karmelem pomarańczowym

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 szklanki wody
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie budyniu
  • Krem Wedlowski czekoladowy - Krem Wedlowski czekoladowy
  • 1 pomarańcza
  • 2 limonki
  • ½ szklanki cukru białego
  • mleko (ilość podana na opakowaniu budyniu)
  • 1 laska wanilii
  • 1 laska wanilii
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    W rondelku zagotować wodę z masłem. Do gorącego płynu dodać mąkę cały czas mieszając, aż ciasto połączy się w zbitą masę. Odstawić, aby trochę przestygło. Do lekko przestudzonej masy dodać pojedynczo jajka, aż całość dokładnie się połączy. Przygotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  • 2

    Ciasto wyciskać przy pomocy szprycy cukierniczej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 210°C. Do wystudzonego budyniu dodać stopniowo po łyżce Krem Wedlowski czekoladowy, aż masa będzie idealnie połączona.

  • 3

    Na patelni rozpuścić cukier, aż utworzy się złocisty karmel. Do karmelu dodać sok z pomarańczy i limonek oraz skórkę z pomarańczy, wanilię i cynamon. Gotować aż cukier całkowicie się rozpuści, a sos zredukuje o połowę. Powinien być bardzo gęsty i klejący. Ptysie nadziewać kremem i polać ciepłym karmelem.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: