Liczba porcji1
Łączny czas:15 min
Przygotowanie:10 min
Oczekiwanie:5 min
Poziom trudności:Łatwe

Przekąska bekonowa

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • Boczek wędzony
  • Czekolada gorzka - Tabliczka gorzkiej czekolady E.Wedel
  • Szczypta chili
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Boczek pokroić na plasterki, wysmażyć na patelni żeby zrobił się chrupki. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Wysmażony boczek zanurzać w gorącej czekoladzie i odkładać na deskę (ewentualnie smarować z jednej strony). Włożyć na chwilę do lodówki (aż czekolada stwardnieje). Smacznego

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Elżbieta Molska 13 marca 2016 17:12
    Trochę rozbudowana wersja przepisu, a mianowicie niesamowicie czekoladowe trufle z boczkiem i solą morską. Plastry boczku układamy na blasze i pieczemy w 170st ok 10-15 min, aż się zrumieni. W międzyczasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej tabliczkę czekolady ( pół tabliczki czekolady mlecznej i pół tabliczki czekolady gorzkiej) z 5-6 łyżkami śmietanki 30%. Po rozpuszczeniu odstawiamy do ostygnięcia, a najlepiej do zamrażarki na min pół godziny. Następnie kolejne pół tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łyżeczką formujemy półksiężyce, które zanurzamy w roztopionej czekoladzie - układamy na pergamin i posypujemy pieczonym, pokruszonym boczkiem i solą morską (zamiast soli można użyć chilli w płatkach).