Liczba porcji4
Łączny czas:1 godz. 15 min
Przygotowanie:45 min
Oczekiwanie:30 min
Poziom trudności:Łatwe

Power balls z czekoladą, zieloną herbatą, jagodami goji i chia

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • Czekolada gorzka - 1 czekolada gorzka E.Wedel
  • Czekolada biała - 1 czekolada biała E.Wedel
  • 1-2 łyżki zielonej herbaty (matcha tea), można zastąpić młodym jęczmieniem
  • garść jagód goji
  • 300 g daktyli
  • garść orzechów nerkowca
  • Kakao - 2-3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • garść żurawiny suszonej
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 2 łyżki miodu
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Połowę daktyli drobno posiekać i zmielić, a drugą połowę rozdrobnić i zalać wrzątkiem. Odstawić do namoczenia na 15 min. Odsączyć i zmiksować blenderem. Orzechy posiekać. W misce wymieszać daktyle z orzechami, żurawiną i jagodami goji. Dodać kakao oraz zieloną herbatę, a następnie wymieszać.

  • 2

    Masę doprawić miodem i przełożyć do dwóch misek. Do jednej miseczki dodać rozpuszczoną czekoladę gorzką, a do drugiej czekoladę białą i dokładnie wymieszać z masą. Następnie dosypać mąkę kokosową i wyrabiać do uzyskania odpowiedniej, zwartej konsystencji.

  • 3

    Z masy uformować niewielkie kulki. Można je dodatkowo obtoczyć w kakao, zielonej herbacie czy mące kokosowej.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: