Liczba porcji4
Łączny czas:2 godz. 0 min
Przygotowanie:120 min
Oczekiwanie:0 min
Poziom trudności:Trudne

Pizza dziecięca z mleczną i białą czekoladą E.Wedel

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 300 ml mleka
  • 100 g czekolady białej E.Wedel
  • 100 g czekolady mlecznej E.Wedel
  • mieszane owoce Na sos:
  • 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 50 g cukru
  • 50 ml wody
  • 180 ml mleka
  • 450 g mąki pszennej
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Drożdże, odrobinę cukru i mąki rozpuścić w ciepłej wodzie. Po 5 minutach dodać pozostałe składniki ciasta, pomijając jedno białko. Ciasto dobrze wyrobić ręką lub mikserem z odpowiednią przystawką. Odstawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości.

  • 2

    : Gdy ciasto odpowiednio wyrośnie zagnieść ponownie, podzielić na 4 części i rozwałkować na placki. Na każdym placku układać ulubione owoce. Brzeg każdego placka posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w temperaturze 180- 200*C .

  • 3

    W garnuszku rozpuścić czekoladę białą E.Wedel oraz mleczną E.Wedel w ciepłym mleku i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Pizze podawać przybrane pozostałymi świeżymi owocami i sosami czekoladowymi.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Marlena Pławuszewska 13 marca 2016 21:50
    Szybka i wyśmienita forma podwieczorku, nie tylko dla dzieci. Kolejnym razem będzie innymi przysmakami udekorowana. Polecam.
  • Zbigniew Kania 9 marca 2016 17:08
    Wykonanie pizzy okazało się dziecinnie proste. Przestawione w przepisie składniki podane były w idealnych proporcjach, dzięki czemu wyszły miękkie, mało słodkie cztery średniej wielkości pizze o zaskakującym owocowym smaku. Przygotowanie i ugniatanie ciasta zajęło kilkadziesiąt minut. Intensywna, gęsta konsystencja wymagała długiego ugniatania. Ciasto postawione z dala od przeciągów, w przeciągu godziny urosło trzykrotnie, po czym było gotowe na pocięcie i utworzenia czterech placków. Posmarowanie białkiem to był strzał w dziesiątkę, a dołożenie do nich porzeczek i wiśni z kompotu sprawiło, że te słodkie pizze owocowe z odrobiną lanej czekolady wrócą na nasz stół jeszcze nie raz. Samo przygotowanie pizzy było dziecinnie proste i było czystą przyjemnością. Smakowała prosto, ale i wyśmienicie. Porzeczki zatopione w pizzy przypomniały mi dzieciństwo spędzane przed latami na wsi, gdzie mieszkałem i gdy nie brakowało nam przeróżnych polskich owoców i warzyw. Pozdrawiam.
  • Robert kurs 20 lutego 2016 23:55
    Dla całej rodziny szybciej zjedzone niż zrobiona
  • Robert kurs 20 lutego 2016 23:05
    Pizza na słodko tez jest dobra ☺
  • Robert kurs 20 lutego 2016 20:20
    Pizza na słodko bardzo dobra na sobotnie wieczory dla młodszych I starszych
  • Robert kurs 20 lutego 2016 20:16
    Pizza na słodko bardzo dobra na sobotnie wieczory dla młodszych i starszych pycha