Filety piersi z kaczki umyć i osuszyć. Następnie ponacinać od strony skóry w kratę, natrzeć czosnkiem, solą, pieprzem czarnym oraz czerwonym, rozmarynem i odrobiną oliwy. Odstawić na godzinę do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki piersi obsmażyć na patelni z oliwą i gałązką rozmarynu na złoty kolor (zaczynamy smażyć od strony skóry) przez 3-4 minuty z każdej strony. Następnie zapakować w folię aluminiową i odstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 15 minut.
Formę do zapiekanki ziemniaczanej natrzeć czosnkiem oraz wysmarować masłem. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry 1-2mm. Ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków na dnie formy, tak by plastry zachodziły na siebie około 1cm. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zeszklić na patelni, dodać mleko, sól oraz pierz i zagotować. Do masy dodać posiekaną na małe kawałeczki białą czekoladę E.Wedel. Tak przygotowaną masę mleczną z czekoladą przekładać co drugą warstwę plastrów ziemniaków.
W między czasie, ma małym ogniu w garnuszku roztopić czekoladę z masłem, dodać przyprawy do sosu. Wymieszać i powoli dodawać bulion oraz wino, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Formę z ziemniakami przykryć pokrywką lub szczelnie owinąć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Po godzinie zdjąć pokrywkę lub folię aluminiową, posypać startym żółtym serem, gorzką czekoladą E.Wedel i zapiec w piekarniku przez kolejne 15-20 minut na złoty kolor. Podawać posypaną zielonym szczypiorkiem.
Już zagłosowałeś
na ten przepis.
Dziękujęmy za oddany głos
na ten przepis.
Dziekujemy za komentarz !
ZAMKNIJNie udało się dodać komentarza
ZAMKNIJ
DODAJ KOMENTARZ:
KOMENTARZE: