Przepis na piernik czekoladowy z bakaliami
1
1 godz.
8 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Przepis na piernik czekoladowy z bakaliami

Lubisz desery o intensywnie korzennym smaku? Jeśli tak, koniecznie przygotuj piernik czekoladowy z bakaliami. To deser, który spisze się doskonale nie tylko w okolicach Bożego Narodzenia. Twoi bliscy będą się nim zachwycać przez cały rok. Zobacz, jak go zrobić!

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 16

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Chociaż może Ci się wydawać, że aby powstał doskonały piernik czekoladowy, potrzeba ogromnego doświadczenia kulinarnego oraz wielu umiejętności, w rzeczywistości proces jego przygotowania jest prosty. Warto mieć jedynie odrobinę cierpliwości, a prace przebiegną bardzo szybko. Ich efekt będzie zachwycający. Gotowym ciastem będą się zachwycać zarówno dzieci, jak i dorośli.

 

Co zrobić, aby ciasto na pewno się udało?

Jeśli chcesz mieć pewność, że Twój piernik będzie smaczny, miękki i aromatyczny, przygotuj go, zachowując szczególną uwagę. Pamiętaj przede wszystkim, aby:

  • sięgnąć wyłącznie po składniki bardzo wysokiej jakości – szczególnie istotne jest to, jaką czekoladę oraz kakao wybierzesz, ponieważ to one nadają ton całemu deserowi,
  • dobrze nasmarować formę na ciasto tłuszczem, np. odrobiną masła i wyłożyć ją papierem do pieczenia – dzięki temu łatwo wyjmiesz gotowy piernik z blaszki do ostudzenia,
  • delikatnie przekroić gotowy piernik – zrób to koniecznie dopiero wówczas, kiedy będzie zupełnie wystudzony. Dzięki temu unikniesz pokruszenia i połamania się ciasta,
  • uważnie rozpuszczać czekoladę na polewę – nie możesz dopuścić do jej zwarzenia się.

Nie obawiaj się – jeśli tylko przyłożysz wagę do tych detali, Twój piernik z bakaliami będzie wyglądał i smakował niesamowicie, nawet jeżeli przygotowujesz go pierwszy raz.

Pamiętaj: możesz również próbować eksperymentować z tym przepisem. Stwórz własną przyprawę do piernika, dodaj do mieszanki nutkę imbiru lub chilli albo zamień czekoladę gorzką z polewy na mleczną E.Wedel. Wybór należy do Ciebie. Smacznego!

Komentarze