Liczba porcji12
Łączny czas:1 godz. 0 min
Przygotowanie:20 min
Oczekiwanie:40 min
Poziom trudności:Średnie

Pierniczkowe cupcakes z kremem czekoladowym.

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 120 g mąki tortowej
  • 110 g cukru pudru
  • Kakao - 15 g Kakao Ekstra Ciemne z Ghany
  • 40 g miękkiego masła
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki imbiru mielonego
  • szczypta soli
  • skórka z pomarańczy
  • 125g serka mascarpone
  • 150g śmietanki 30%
  • Kakao - 1 łyżka Kakao Ekstra Ciemne z Ghany
  • pół tabliczki Czekolady Mlecznej Wedel
  • Czekolada gorzka - pół tabliczki Czekolady Gorzkiej Wedel
  • 2 łyżki cukru pudru
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Przesiej mąkę, dodaj do niej cukier puder, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika, imbir, sól i masło. Całość ubijaj mikserem na wolnych obrotach do uzyskania „piaskowej” konsystencji.

  • 2

    W miseczce roztrzep jajko z połową mleka, po czym przelej do suchych składników. Miksuj na wysokich obrotach, aby rozbić ewentualne grudki.

  • 3

    Do pozostałego mleka dodaj miód, kawę i skórkę z pomarańczy, podgrzej na wolnym ogniu aż miód się rozpuści.

  • 4

    Po lekkim ostudzeniu dodaj do masy. Miksuj na wolnych obrotach do połączenia składników na gładką masę.

  • 5

    W formie do pieczenia babeczek układaj papilotki. Wypełnij je ciastem do 2/3 objętości.

  • 6

    Cupcakes piecz przez 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C.

  • 7

    W międzyczasie przygotuj krem czekoladowy. Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodaj mascarpone, kakao i znów ubij, aż się połączy, ale bardzo krótko. Czekoladę mleczną i gorzką pokrój na drobne kawałeczki, dorzuć do kremu i wymieszaj.

  • 8

    Upieczone, ostudzone cupckes okryj kremem i udekoruj według uznania. Przed podaniem warto schłodzić około 15 min w lodówce.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: