Liczba porcji4
Łączny czas:40 min
Przygotowanie:40 min
Oczekiwanie:0 min
Poziom trudności:Średnie

Pieczone jabłka

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • mały kieliszek likieru lub brandy (opcjonalnie)
  • 1-2 jaja
  • 100g mieszanych ziaren (np. słonecznika, dyni itp.)
  • 20g cukru
  • 60g rodzynek
  • 8 ulubionych cukierków z Mieszanki Wedlowskiej
  • 90g czekolady Karmellove E.Wedel
  • 4 jabłka
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Jabłka umyć i wydrążyć usuwając gniazda nasienne.

  • 2

    Białko ubić trzepaczką lub mikserem z cukrem na sztywną masę, następnie dodać żółtko i wymieszać. Dodać pokruszone ulubione cukierki z Mieszanki Wedlowskiej i posiekaną czekoladę. Dosypać mieszane ziarna, a następnie całość delikatnie wymieszać.

  • 3

    Wydrążone jabłka napełnić słodką masą z ziarnami. Piec w temp. 180°C przez ok. 20 minut.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Małgorzata Leszczewska 13 marca 2016 21:04
    Jabłuszko, jabłuszko pełne snów.... Tym razem jabłuszko pełne smakowitości. Chcemy, aby nasze dzieci jadły zdrowe, naturalne produkty. Czasem jednak trzeba im pozwolić na małą, słodką"rozpustę". Mój 11-letni syn często przygotowuje pieczone jabłka z miodem i cynamonem, ale w wydaniu z ziarnami, czekoladą KarmelLove i mieszanką Wedlowską zagościły u nas po raz pierwszy. I na pewno nie ostatni! Po upieczeniu mięciutki miąższ naszych krajowych jabłek rozpływał się w ustach, a farsz eksplodował jak bomba. Słodycz i smak karmelu, kawałki mięciutkich cukierków i chrupiące ziarna- wszystko to stworzyło anielski deser na zakończenie rodzinnego, niedzielnego biesiadowania. Przesmaczne i przesłodkie! Polecam!!!
  • Tomasz Dec 13 marca 2016 20:47
    W sama raz na deser. Pyszne kamellove-jabłklove połączenie słodyczy i soczystego owocu.
  • Albert Zygadło 13 marca 2016 20:35
    Takie jabłka to smak dzieciństwa. Kiedyś piekła nam je babcia. Pamiętam długie, jesienne i zimowe wieczory, kiedy ogień palił się w starym, kaflowym piecu, a na blaszce babcia stawiała kilka dużych, czerwonych jabłek wypełnionych domową konfiturą i orzechami. Smakowały wybornie i nikt nie odmawiał kolejnego. Teraz też przygotowujemy takie jabłka, ale nadzienie zmienia się w zależności od potrzeb i naszych preferencji. Jabłka z nadzieniem z Karmelovej czekolady i Mieszanki Wedlowskiej są niezwykle smaczne. Kwaskowaty smak jabłek wzbogacony o delikatny i słodki smak nadzienia sprawiają, że zjadłoby się kilka takich jabłek. Smakują nie tylko tym, którzy pamiętają te babcine jabłka, ale też i młodemu pokoleniu- naszym dzieciom. Polecam, bo warto wrócić chociaż na chwilę do czasów dzieciństwa.
  • Ewelina Indyk 13 marca 2016 20:14
    Jabłka smaczne są i zdrowe więc jedzmy je co dzień, a szczególnie w takim pysznym wydaniu.
  • Marta Dziadosz 13 marca 2016 16:08
    Każdy z nas ma swoje ukochane zapachy z dzieciństwa. W codziennej pogoni z czasem niełatwo je sobie przypomnieć. Dziś zatrzymałam się na dłuższą chwilę przy piekarniku, z którego wydobywały się wspomnienia sprzed dwudziestu lat - pieczone jabłka Babci Luby. Wedlowska wersja tego deseru rozpieszcza nas zapachem karmelu i puszystą pianką z dodatkiem ulubionych łakoci. Nie warto myśleć o kaloriach, jabłka przecież pomagają w odchudzaniu! :) Nie wiem jak wy, ale ja już zapisałam przepis w swoich kuchennych notatkach. PS Uwaga, lepiej zrobić od razu podwójną porcję, bo potem można pożałować, że już się skończyły.
  • Justyna Chlebda 13 marca 2016 15:17
    Pieczone jabłka są idealne na słodki deser. Pozwalają poczuć smak rozpieczonych jabłek a słodkie nadzienie z pestkami i orzechami sprawia że wszystkie te składniki się idealnie komponują ze sobą. Dodatkowo sosy czekoladowe dopełniają całości słodyczy.
  • Anna Chojan 12 marca 2016 22:56
    Czy starając się jeść zdrowo można delektować się czekoladą? Oczywiście! Ten przepis łączy w sobie to co w jedzeniu najzdrowsze z tym co najprzyjemniejsze. Jabłka rozpływają się w ustach, a nadzienie zachwyca swoją niebanalnością. Czekolada zatopiona w puszystej piance, otoczona rodzynkami, nasionami, żurawiną i płatkami owsianymi (moja modyfikacja) to jest to! Warto wykonać ten przepis i zachwycić wszystkich niebanalnym wnętrzem jabłka. Bo to co najlepsze kryje się właśnie we wnętrzu, prawda? ;) Myślę, że odkrycie tego przepisu zrewolucjonizowało moje spojrzenie na pieczone jabłka. Polecam każdemu!
  • Natalia Kowaleska 12 marca 2016 21:21
    Są to pieczone jabłka, z nutellą, miodem i cynamonem, warte skosztowania.Mam nadzieję że przyjmiecie moje zdjęcie do konkursu. ;)
  • Małgorzata Krawiec 12 marca 2016 21:01
    Idealny przepis na słodki wieczór we dwoje. Idealny sposób na dogodzenie swojemu podniebieniu.
  • Marta Samaryczew 11 marca 2016 22:43
    Dziś wspaniały deser mamy- pyszne jabłka wypiekamy! Z czekoladową nutą, bajeczne i chrupiące- najlepiej smakują jeszcze gorące! Proste w przygotowaniu i zdrowe- moje ulubione karmelove! Od razu nam się udały i dom przepięknie pachniał cały, a rodzina wciąż się zachwycała, gdy tylko słodką przekąskę dostała! Pieczone jabłka to bardzo popularny deser, lubiany zwłaszcza przez dzieci. Miękkie owoce, słodkie wnętrze z chrupiącymi ziarnami, to prawdziwa uczta dla podniebienia! Czekolada Karmelowa Wedel i jabłka to rajskie połączenie! Najlepiej wybrać owoce lekko kwaśne, a będzie jeszcze smaczniej. Podczas pieczenia unosi się nieziemski aromat wypełniający cały dom. Chwila oczekiwania i już możemy delektować się pysznym deserem, a kto choć raz PIECZONYCH JABŁEK spróbuje, ten w siódmym niebie wyląduje!
  • Aptekarz 11 marca 2016 22:24
    Tym razem coś na osłodę życia. Prosty deser. Piękne złociste jabłuszka z czekoladą. Jabłka karmelizujemy tak samo, jak gruszki do sałatki.
  • Alicja Drzewiecka 10 marca 2016 16:41
    Fajna alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Przepis łatwy a jabłuszka naprawdę godne polecenia. Karmelowa nutka, lekko kwaskowaty smak jabłka i chrupiący dodatek nasion sprawiają, że tak łatwy i szybki w przygotowaniu deser sprawi Ci prawdziwą przyjemność. Dziękuję!
  • Wioleta Żurawicz 10 marca 2016 12:06
    Witam serdecznie Dlaczego wybrałam ten przepis ?! .....ponieważ kocham pieczone jabłka które kojarzą mi się z dzieciństwem i sadem moich dziadków. Moja babcia bardzo często piekła w starym piecu jabłka które smakowały wyśmienicie. Teraz gdy sama zostałam mamą kilku tygodniowego szkraba mam ograniczone możliwości dietetyczne karmiąc naturalnie :) ale jabłka, pestki dyni,rodzinki same zdrowie. Wedlowski deser na który mogę sobie pozwolić i można go zrobić w ekspresowym tempie będę go robiła bardzo często.
  • Sławomir Nowak 9 marca 2016 11:55
    Przepyszne jabuszko w moim wykonaniu bez skurki.
  • Sławomir Nowak 8 marca 2016 22:11
    Januszko z dodatkiem syropu klonowego.
  • Sławomir Nowak 8 marca 2016 22:06
    Muj przepis został zmodyfikowany o syrop klonowy :)
  • SsLawomir Nowak 8 marca 2016 21:59
    Przepyszne jabko w czekoladzie i z cukierkami w moim wydaniu bez skurki
  • Urszula Mikołowska 8 marca 2016 21:51
    Zapiekane w piekarniku jabłka znakomicie pasują na gorąco jako deser, podwieczorek lub drugie śniadanie.
  • Joanna Kowalczyk 8 marca 2016 17:59
    Mistrzostwo świata! Sprawdził się idealnie na niedzielny deser- rodzina była zachwycona. Szybko i smacznie, przy nie wielkim nakładzie pracy. Połączenie karmelowego nadzienia z bakaliami super łączy się w smaku z jabłkiem.
  • Katarzyna Salczak 8 marca 2016 15:28
    Pieczone jabłka to znakomity deser. W swojej wersji wykorzystałam orzechy, rodzynki. Każdy może wykorzystać swoje ulubione smakołyki.
  • Weronika Wittbrodt 8 marca 2016 11:49
    Dla mnie pieczone jabłka to smak dzieciństwa, dlatego z chęcią sięgnęłam po ten przepis. Wykonanie jest wręcz dziecinnie proste. Ponieważ u nas w domu najchętniej sięgamy po cukierki „bajeczne” zamiast nich wykorzystałam wedlowskie batoniki „bajeczne”. W moim nadzieniu znalazła się także, oprócz ziaren, mieszanka orzechów, ale zasada moim zdaniem została zachowana – coś chrupało. Jeśli mam opisać smak to chyba starczy powiedzieć, że znikło równie szybko jak pojawiło się na stole, a talerze wylizane do czysta. Jest nas w domu dość sporo więc musiałam przygotować półtora porcji, czyli 6 jabłek. Według mnie w przepisie jest jeden minus: pomimo tego, że jabłka miałam dość spore, nadzienia zostało mi jeszcze bardzo dużo. Poza tym danie jest wyśmienite, zwłaszcza nadzienie. Najlepsza odsłona klasycznego przepisu (pieczonych jabłek) jaką jedliśmy. Ten przepis zostanie z nami na długo.
  • slawek borkowski 8 marca 2016 07:50
    Moi poprzednicy napisali wszystko, poprostu pyszne.
  • Cezary Leśkiewicz 6 marca 2016 16:13
    Pieczone jabłka z odrobiną słodyczy wedlowskiej Od dziecka uwielbiam słodycze, a w wieku dorosłym polubiłem owoce, najbardziej jabłka. Kompozycja winnych jabłek i nasion dyni z produktami wedlowskimi dało wyśmienity smak, który można określić jednym zdaniem, miód w gębie. Taka mieszanka dzieciństwa i wieku dorosłego jest jak bomba smakowa, którą mogę delektować się bez końca, a rozchodzący się zapach w całym domu sprawia, że wszyscy domownicy są w siódmym niebie
  • Cezary Leśkiewicz 6 marca 2016 16:00
    Od dziecka uwielbiam słodycze, a w wieku dorosłym polubiłem owoce, najbardziej jabłka. Kompozycja winnych jabłek i nasion dyni z produktami wedlowskimi dało wyśmienity smak, który można określić jednym zdaniem, miód w gębie. Taka mieszanka dzieciństwa i wieku dorosłego jest jak bomba smakowa, którą mogę delektować się bez końca, a rozchodzący się zapach w całym domu sprawia, że wszyscy domownicy są w siódmym niebie
  • Bożena Bieranowska 5 marca 2016 20:14
    Jabłka i czekolada Wedel - z tego właśnie słynie Polska! Nic więc dziwnego, że połączenie tych dwóch rzeczy daje tak wspaniały efekt. Kubki smakowe są dopieszczone w każdym calu! Pieczone jabłka z musem czekoladowym to po prostu idealne połączenie!
  • Joanna 5 marca 2016 18:18
    Pieczone jabłka zawsze mi smakowały, przypominały smaki z dzieciństwa...Nigdy nie sądziłam, że połączenie pieczonych jabłek z czekoladą da tak wyjątkowe efekty. Powiedzenie, że niebo w gębie nie oddaje w pełni tak bogatego w doznania smaku pieczonych jabłek z czekoladą Wedla. Szkoda że nie można dodać wielu zdjęć, jakie robiłam krok po kroku, dlatego napiszę, że do ubitej piany, żółtka, czekolady Wedla dodałam także śliwki, nasiona Chia, sezam i rodzynki. Kombinacja tychże składników daje mi przekonanie, że to iście witaminowa bomba zdrowia, a jaka smaczna z tą czekoladą! Mniam, mniam...
  • Marek Kobiela 3 marca 2016 10:40
    Bardzo fajny i prosty przepis ,praktycznie dla każdego. Wyszło mi siedem jabłek-szybko je zjedliśmy. Karmelowa wedla doskonale pasuje,a poszczególne składniki można dodawać w/g własnego gustu.Musze zrobić coś jeszcze
  • Grażyna Mikołowska 2 marca 2016 19:08
    Słodki owocowy deser na ciepło. Wypływająca karmelowa czekolada wygląda bardzo kusząco w towarzystwie cukierków z Mieszanki Wedlowskiej. Rodzynki i mieszanka ziaren dodają chrupkości.Wykorzystałam duże jabłka aby zmieścić jak najwięcej słodkiego nadzienia. Są dość sycące - dla dzieci słodki i zdrowy deser a dla dorosłych powrót do dziecięcej radości z przeszłości;) Pyszne Wedlowskie pieczone jabłka.
  • Małgorzata Adamus 1 marca 2016 19:38
    Jabłko... Jabłuszko - gdyby takie było w raju... to na pewno Ewa by się na nie skusiła. Pojawia się pytanie - czy i Ty się na nie skusisz :) Dodatkową zaletą tego przepisu jest fakt, iż każdy może w nim zastosować to, co lubi najbardziej. Ja nie żałuję swojego wyboru!
  • Marta 27 lutego 2016 21:26
    Proste i niezwykle smaczne. Dla ciekawości użyłam różnych gatunków jabłek - od typowo kwaśnych do słodko-gorzkich starkingów. - i dwóch rodzajów czekolady (ale bez mieszania). Bardzo ciekawe efekty smakowe.
  • Ewa Kociszewska 25 lutego 2016 19:53
    Połączenie karmelu z jabłkiem daje niebiański smak. Dodatkowo liczne bakalie i typy cukierków wedlowskich pozwalają odkryć wiele smaków w jednej potrawie. Wspaniały deser przygotowywany naprawdę szybko. Z zaproponowanych proporcji (użyłam 2 jajek) otrzymałam sporo masy i upiekłam więcej jabłek niż tylko 4 - było ich bodaj 8, ale zniknęły szybko. Dodatkowo przykryłam ściętą częścią jabłka, by nie marnować owocu - masa zapiekała się również wspaniale.Polecam jako słodkie przekąski i miłą niespodziankę dla gości. Rewelacyjny zapach na długo pozostał w każdym zakątku domu.
  • Monika Zagórska 25 lutego 2016 13:59
    Jeśli chcesz się przenieść w krainę słodkiej rozkoszy to poświęć troszkę czasu i upiecz pieczone jabłka. Ten nieziemsko dobry deserek może przygotować każdy, dodając do wnętrza jabłek wybrane smakołyki, wedle upodobań kulinarnych. Wyśmienicie smakują zarówno na ciepło jak i na gorąco. Żałuję tylko że na pierwszy raz przygotowałam tylko 4 porcję. Dodam że są sycące i bardzo słodziutkie ale nie za bardzo, gdyż słodko kwaskowate jabłka idealnie komponują się ze słodką kruszonką znajdującą się wewnątrz. Przepis ten zagości u mnie w domu na pewno na długo.
  • Tomasz Ciołkosz 19 lutego 2016 13:19
    Witam. Przede wszystkim chciałbym podkreślić, że ten deser jest niewiarygodnie prosty w przygotowaniu. Cały proces trwa bardzo kròtko i nie ma dużo roboty przy przygotowaniu. Miałem dużo zabawy podczas tworzenia. Ze względu na to, że lubię robić dania szybkie i łatwe bardzo polubiłem ten przepis! Niezwykle ciekawa propozycja dla wszystkich leniwych "domowych kucharzy"! Zapach pieczonych jabłek ściągnął do kuchni wszystkich domownikòw :) Naprawdę bardzo dobra potrawa! Polecam wszystkim leniuchom, ktòrzy lubią dobrze zjeść :)