Liczba porcji10
Łączny czas:2 godz. 30 min
Przygotowanie:60 min
Oczekiwanie:90 min
Poziom trudności:Trudne

Pasztet drobiowy z dipem czekoladowo śliwkowym

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz do smaku
  • 3–4 ząbki czosnku
  • 1 bułka kajzerka
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka ziarenek pieprzu
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 pora
  • 2 duże cebule
  • 4 średniej wielkości marchewki
  • 4 jajka
  • 500g wątróbki drobiowej lub wieprzowej
  • 1,5kg udek z kurczaka
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Do garnka wkładamy: umytego kurczaka, ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu, obraną: marchewkę, kawałek pora, pietruszkę, jedną cebulę. Całość zalewamy wodą i przykrywamy. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i dusimy tak długo, że mięso z kurczak będzie miękkie, ok. 2 godziny. Gdy kurczak będzie już gotowy, wyjmujemy go do miski, aby ostygł, wywar zostawiamy.

  • 2

    Wątróbkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w grube piórka, podsmażamy chwilę na oliwie, dodajemy odsączoną wątróbkę i masło. Podsmażamy, aż wątróbka nie będzie surowa. Możemy podlać bulionem (ok. 1 łyżki wazowej) w którym gotował się kurczak. Gotową wątróbkę odstawiamy do ostygnięcia. Kajzerkę zalewamy ok. 1 szklanką bulionu, moczymy ją.

  • 3

    Obrane mięso z kurczaka, wątróbkę z cebulą, czosnek i kajzerkę (nie wyciskamy jej) mielimy w maszynce do mielenia mięsa 2 razy! Masa powinna wyjść gładka. Dodajemy żółtka i doprawiamy solą, dość mocno świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową i roztartym majerankiem. Na tym etapie dodajemy około 1 szklanki przecedzonego bulionu, aby pasztet nie był za suchy.

  • 4

    Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Foremka powinna napełnić się do 3/4 wysokości. Wygładzamy masę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 175°C, pieczemy ok. 60 minut. Po upieczeniu jeszcze lekko ciepły wyjmujemy z foremki i odstawiamy, aby wystygł.

  • 5

    Przygotowujemy dip śliwkowo-czekoladowy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę, smażymy przez 1 minutę. Następnie zalewamy octem jabłkowym lub balsamicznym. Gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy bulion, imbir, kardamon i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 2-3 minuty. Na sam koniec dodajemy pokruszoną czekoladę E.Wedel i powidło śliwkowe i cały czas mieszamy. Tak przygotowany dip przekładamy do słoików i podajemy do pasztetu

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Olga Mosiej 13 marca 2016 20:53
    pasztet drobiowy to jedna z moich ulubionych przekąsek i bardzo często gości na moim stole, ale po raz pierwszy pojawił się do niego sos czekoladowo śliwkowy. Pasztet znany wszystkim ale w nowej ciekawej odsłonie wprowadził nieco niemałe, ale pozytywne zaskoczenie wśród moich gości. Smak czekolady wyostrzał zmysły i nadawał kompletnie innego wymiaru tak znanej i klasycznej potrawie. Dip wykorzystam do innych mięs, bo z pewnością pasować będzie również do dziczyzny i wieprzowiny
  • Anna Świeszczak 8 marca 2016 22:47
    Ten przepis to dowód na to, że warto próbować nowych smaków, gdyż dip zasmakował nawet przeciwnikom takich połączeń. Sama byłam mile zaskoczona i jestem przekonana, że będę przyrządzać ten sos nie tylko do pasztetu, ale i do pieczonego schabu czy szynki. Pasztet kruchy i aromatyczny, ja postanowiłam dać dodatkowo garść suszonych podgrzybków. Proste i niebanalne jednocześnie - na pewno godne polecenia wszystkim niezdecydowanym!
  • Anna Świeszczak 8 marca 2016 15:00
    Ten przepis to dowód na to, że warto próbować nowych smaków, gdyż dip zasmakował nawet przeciwnikom takich połączeń. Sama byłam mile zaskoczona i jestem przekonana, że będę przyrządzać ten sos nie tylko do pasztetu, ale i do pieczonego schabu czy szynki. Pasztet kruchy i aromatyczny, ja postanowiłam dać dodatkowo garść suszonych podgrzybków. Proste i niebanalne jednocześnie - na pewno godne polecenia wszystkim niezdecydowanym!
  • Kazimiera Soboń 23 lutego 2016 16:52
    Gdy pierwszy raz przeczytałam ten przepis zastanawiałam się czy te smaki będą do siebie pasować. Gdy przyrządziłam i spróbowałam okazało się, że śliwka i czekolada to dobre połączenie.