Liczba porcji11
Łączny czas:40 min
Przygotowanie:15 min
Oczekiwanie:25 min
Poziom trudności:Łatwe

Owsiane ciastka MOCY z czekoladą

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 250g masła w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 jajko (w temperaturze masła)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 100g poszatkowanej mlecznej czekolady E. Wedel
  • 100g poszatkowanej gorzkiej czekolady E. Wedel
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać jajko i wymieszać.

  • 2

    Do maślanej masy dodać mąkę, proszek i wymieszać. Wsypać płatki owsiane, obie czekolady i wymieszać rękoma. Ciasto wstawić do lodówki na około 30 minut.

  • 3

    Ze schłodzonego ciasta formować w rękach kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać (proszę zachować między ciastkami odstępy, bardzo rosną).

  • 4

    Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC przez około 17-20 minut, aż ładnie się przyrumienią. Smacznego!

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Joanna Tarkowska 12 marca 2016 17:57
    A' propos ciastek... Od dziś z czystym sumieniem mogę mówić,że znam idealny przepis na owsiane ciasteczka. Żeby nie mieć wyrzutów sumienia, że ciastka to kalorie i tłuszcz wystarczy dodać płatki owsiane - wiadomo, źródło witamin i błonnika. No i te czekolady rozpływające się w ustach, dodatek gorzkiej czekolady, której jedzenie wpływa dobrze na pamięć, nie pozwoli nam zapomnieć o tym wspaniałym przepisie.
  • Marta Sulej-Dobosz 7 marca 2016 22:42
    To prawdziwe Ciastka Mocy! Mają w sobie moc płatków owsianych czyli witamin: E, PP, B1, B6, magnezu, selenu, błonnika, oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, moc prawdziwego masła – witamin A, D, E, kwasu linolowego i masłowego oraz MOC WEDLOWSKIEJ CZEKOLADY – źródła magnezu, potasu, żelaza oraz niekończącej się radości i przyjemności! Jeśli chodzi o sam przepis to jest naprawdę dobry i prosty do wykonania. Delikatne modyfikacje jakie wprowadziłam, to zamiana cukru białego na trzcinowy i posmarowanie ciastek, przed włożeniem do piekarnika, roztrzepanym białkiem jajka – by dodać im blasku;) Ciastka są smaczne, chrupkie, mają przyjemny maślany posmak a płatki owsiane idealnie się komponują z całością. Jednak największym atutem ciastek są kawałki pysznej czekolady od Wedla. Ja dodałam dosyć spore kawałki, wiec i przyjemność była duża. Polecam na drugie śniadanie jako dodatkowa dawka Mocy oraz na każde spotkanie przy kawie, nikt się im nie oprze.
  • Kinga Stojanowska 27 lutego 2016 20:41
    W kuchni uwielbiam eksperymentować, więc i w tym przepisie musiałam troszkę poczarować. Ciasteczka idealne na śniadanie i na podwieczorek do kawy. Zamiast zwykłej mąki pszennej użyłam pełnoziarnistej i otrębów żytnich, płatki owsiane zmieliłam a zamiast białego cukru dałam brązowy. Po zjedzeniu takiego ciacha energia trzyma Cię przez cały dzień! :)
  • Ewa Gronczewska 26 lutego 2016 08:40
    Pyszne ciasteczka owsiane z kawałkami czekolady, idealne do kawy czy kakao. Niezastąpione na śniadanie czy pyszną i zdrową przekąskę w ciągu dnia. Dla dzieci i dorosłych. Chrupiące i doskonałe w smaku. Będę robić zdecydowanie częściej.