Liczba porcji4
Łączny czas:40 min
Przygotowanie:40 min
Oczekiwanie:0 min
Poziom trudności:Średnie

Owocowy Leon

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 50g wafli torcikowych mini śmietankowych lub orzechowych E.Wedel
  • 50g sezamków Aha! E.Wedel
  • 125g ciastek amerykanki E.Wedel
  • 600ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 60g białego drobnego cukru
  • 50g płatków migdałowych
  • 200g borówek amerykańskich lub innych owoców jagodowych
  • 400g malin (mrożonych)*
  • 400g truskawek świeżych (mrożonych)*
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Płatki migdałowe uprażyć w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C lub na suchej patelni. Pozostawić do wystygnięcia.

  • 2

    Mrożone truskawki podgrzać w rondelku, dodać ¾ cukru i zagotować. Dodać sok z cytryny. Gotować jeszcze ok 10 min.

  • 3

    Schłodzoną śmietankę ubić z pozostałym cukrem. Sezamki Aha! E.Wedel drobno pokruszyć lub lekko zmiksować w robocie.

  • 4

    Ciastka amerykanki E.Wedel połamać na małe cząstki (ale nie na okruszki). Wafle torcikowe mini E.Wedel pokroić na mniejsze kawałki.

  • 5

    W szerokich pucharkach nakładać kolejno i w lekkim nieładzie wszystkie składniki tak, by powstały kolorowe warstwy. Trochę prażonych migdałów i sezamkową posypkę zostawić na wierzch. Górę udekorować również pianką Ptasie Mleczko®.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Kasia Wiecheć 13 marca 2016 20:38
    Idealny deser dla całej rodziny, pobudzający wszystkie zmysły. Pyszny, odżywczy i trochę kaloryczny. Mus truskawkowy sprawia, że deser mimo dużej ilości śmietany, nie jest za mdły, natomiast dodatki wzmacniają smak całej kompozycji.
  • Mariola Motal 13 marca 2016 20:26
    Truskawkowe niebo z niebiańską śmietaną oraz fantastycznymi dodatkami nadającymi wyrazistości smaku. Idealny deser na niedzielne popołudnie ! Jedząc tę kompozycję, kalorie się nie liczą :)
  • Ana Rytel 13 marca 2016 16:03
    Niebo w "gębie", rozkosz dla podniebienia...!!! Czegoś tak obłędnie dobrego dawno już nie jadłam! Poezja smaku!
  • Magdalena Róg 10 marca 2016 21:52
    Ten deser zabierze Ciebie w daleką i nieznaną otchłań. Będziesz przemierzał galaktykę od planety pyszności, poprzez planetę odpoczynku, relaksu, radości, szczęścia, aż w końcu dotrzesz do planety E. Wedel - ten deser jest specjalnością na tej planecie. Sposób wykonania tego kosmicznego deseru: 1. Połam ciasteczka E.Wedel Amerykanki oraz ciasteczka E. Wedel mini wafelki i wsyp je na dno pucharków. 2. Zblenduj owoce (w przypadku mojego deseru były to truskawki) i wlej na ciasteczka do pucharków. 3. Przygotuj bitą śmietanę (najlepiej własnoręcznie robioną śnieżkę) i wlej ją do pucharka. 4. Po ułożeniu trzech lub większej ilości warstw udekoruj górę np. Sezamkami ,, Aha'' E. Wedel, czekoladą E. Wedel, prażonymi migdałami oraz owocami( można powycinać z nich różne wzory np. gwiazdki).
  • Wojciech Skrabel 7 marca 2016 19:11
    Masakra słodkości, bomba cukrowa, dosłownie wybuchł mi glukometr!. Coś wspaniałego!. Cudowne połączenie bitej śmietany z prażonymi migdałami, malinami, truskawkami, borówkami amerykańskimi i wedlowskimi słodkościami. Wafle torcikowe mini, ciastka amerykanki, sezamki i ptasie mleczko tworzą niepowtarzalną kompozycję smaków. Słodka bita śmietana i mus truskawkowy wspaniałe uzupełniają się z owocami, łagodząc ich lekko kwaskowy smak. Jestem w siódmym niebie po zjedzeniu tego najwspanialszego deseru na świecie. Polecam go wszystkim lubiącym takie słodkości - w końcu żyje się tylko raz!. Trzeba osładzać sobie życie. Polecam na specjalne okazje - jest bowiem bardzo efektowny. Szybko znika i zachwyca nawet wybrednych smakoszy. Ale uwaga, muszę zastrzec, że uzależnia!.
  • Agnieszka Grubalska 6 marca 2016 17:38
    Owocowy Leon to przepyszny deser z owocami, bitą śmietaną i pysznościami od E. Wedel. To jest to.....:) Deser doskonały, który pięknie się prezentuje a przede wszystkim wybornie smakuje. Dodatkową zaletą jest to, że nie musimy ściśle trzymać się receptury, proporcje możemy zmieniać wg naszego uznania a i tak zawsze się uda. Możemy robić różne kombinacje, jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia. Jestem przekonana , że ten deser zachwyci każdego kto go spróbuje, mocno polecam :)
  • Wojciech Skrabel 6 marca 2016 16:54
    Masakra słodkości, bomba cukrowa, dosłownie wybuchł mi glukometr. Coś wspaniałego!. Cudowne połączenie bitej śmietany z prażonymi migdałami, malinami, truskawkami, borówkami amerykańskimi i wedlowskimi słodkościami. Przepyszne wafle torcikowe mini, ciasta amerykanki, sezamki i ptasie mleczko tworzą niepowtarzalną kompozycję smaków. Słodka bita śmietana i mus truskawkowy wspaniałe uzupełniają się ze wspomnianymi owocami, łagodząc ich kwaskowaty smak. Jestem w siódmym niebie po zjedzeniu tego najwspanialszego deseru na świecie. Polecam go wszystkim lubiącym takie słodkości - w końcu żyje się tylko raz!. Trzeba osładzać sobie życie. Polecam na specjalne okazje - jest bowiem bardzo efektowny. Szybko znika i zachwyca nawet wybrednych smakoszy. Ale uwaga, muszę zastrzec, że uzależnia!.
  • Adrian Pietrus 20 lutego 2016 17:08
    Moja wariacja na temat czekoladowego musu Owocowym Leonem zainspirowany ruszam już w kuchenne tany, biorę 100 g jogurtu naturalnego 50 g roztopionej czekolady mlecznej wlewam do niego, z kolejnych 100 g jogurtu robię mieszankę nową i dodaję roztopioną pyszną Karmellovą na dno kielicha herbatniki kruszę na to czekoladowy jogurt wylać muszę, kolejna porcja to jabłka suszone żurawinami czerwonymi przystrojone, teraz jogurt z Karmellovą, ozdabiam wszystko miętą zieloną, kładę 3 kostki batonika Panna Cotta już na zjedzenie przychodzi ochotta. Bo to deser owocowy, lekki, pyszny, jakże zdrowy, owoce, jogurt i wedlowskie pyszności zapewnią zachwyt częstowanych gości. Polecam podawać na koniec przyjęcia, dla rozładowania głównym daniem napięcia. Ta lekkość, ta słodycz ten smak idzie z radością za pan brat.