Liczba porcji6
Łączny czas:1 godz. 30 min
Przygotowanie:90 min
Oczekiwanie:0 min
Poziom trudności:Trudne

Owocowe maki sushi z czekoladowym sosem wasabi

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • bambusowa mata do sushi owinięta folią spożywczą
  • świeże owoce
  • bambusowa mata do sushi owinięta folią spożywczą
  • kilka listków mięty
  • 1 łyżka chrzanu wasabi
  • 1 opakowanie nori
  • 100 g czekolady deserowej E. Wedel
  • 100 g czekolady białej E. Wedel
  • 100 g twarożku śniadaniowego
  • 4 łyżki gotowej zalewy do sushi
  • 2,5 szklanki wody
  • 2 szklanki ryżu do sushi
  • kilka listków mięty
  • 1 łyżka chrzanu wasabi
  • 1 opakowanie nori
  • 100 g czekolady deserowej E. Wedel
  • 100 g czekolady białej E. Wedel
  • 100 g twarożku śniadaniowego
  • 4 łyżki gotowej zalewy do sushi
  • 2,5 szklanki wody
  • 2 szklanki ryżu do sushi
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Ryż przygotować wg instrukcji na opakowaniu (każdy ryż może mieć odrobinę inny czas gotowania). Gdy ryż stygnie umyć i pokroić owoce w słupki.

  • 2

    Na macie bambusowej ułożyć listek nori. Nałożyć warstwę ryżu zostawiając mały margines z jednej strony. Horyzontalnie rozprowadzić twarożek po warstwie ryżu. Na nim ułożyć paski owoców.

  • 3

    Trzymając za matę zwinąć nori z ryżem w rolkę.

  • 4

    Gotową rolkę pokroić w grubsze plastry.

  • 5

    W dowolnych kombinacjach rozpuścić czekolady E.Wedel i przygotować gęste sosy z dodatkiem twarożku i chrzanu wasabi. Gotowe, owocowe sushi serwować w towarzystwie czekoladowych sosów.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Klaudia Pieczkowska 13 marca 2016 19:28
    Owocowe maki sushi - Wizualna podróż w krainy Orientu, rozkosz czekolady i owoców z rodzimego kraju. Połączenie ostrego chrzanu z wedlowską słodyczą pokazuje nowe połączenia, odkrywając to co najlepsze z obu kultur.
  • Ewelina Sitnicka 13 marca 2016 16:10
    Hmm. Przyznaję, iż oprócz owoców dodałam marchewkę "przykandyzowaną" w cukrze trzcinowym i sosie sojowym (w smaku prawie jak owoc ;) ) i miałam pewne obawy co do mixu czekolady i wasabi... po czym wciągnęłam pół miseczki owego sosu zanim wzięłam się za robienie zdjęcia i przebierałam nóżkami, żeby jak najszybciej pochłonąć resztę z sushi włącznie. Przepis - strzał w dziesiątkę
  • Ewelina Sitnicka 13 marca 2016 16:05
    Hmm. Przyznaję, iż oprócz owoców dodałam marchewkę "przykandyzowaną" w cukrze trzcinowym i sosie sojowym (w smaku prawie jak owoc ;) ) i miałam pewne obawy co do mixu czekolady i wasabi... po czym wciągnęłam pół miseczki owego sosu zanim wzięłam się za robienie zdjęcia i przebierałam nóżkami, żeby jak najszybciej pochłonąć resztę z sushi włącznie. Przepis - strzał w dziesiątkę