Liczba porcji10
Łączny czas:1 godz. 0 min
Przygotowanie:15 min
Oczekiwanie:60 min
Poziom trudności:Łatwe

Obłednie czekoladowy sernik z pistacjami

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • Amerykanki - 150 g kruchych ciasteczek Wedel Amerykanki
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 2 garście pistacji
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g sera na sernik (z wiaderka)
  • Czekolada gorzka - 200 g czekolady gorzkiej Wedel
  • 100 g śmietany kremówki 36%
  • 4 jajka
  • 100 g cukru brązowego
  • 2 łyżki likieru czekoladowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki budyniu czekoladowego
sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    SPÓD CIASTA: Ciasteczka Amerykanki Wedel oraz pistacje zmielić na pył w malakserze. Masło rozpuścić i wymieszać z pyłem ciasteczkowo-orzeszkowym. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć dno masą. Dobrze ugnieść, podpiec w piekarniku przez 10 min. w 180 stopniach.

  • 2

    MASA CIASTA: Kremówkę podgrzać (nie doprowadzać do wrzenia) i rozpuścić w niej czekoladę gorzką Wedel. Zdjąć z palnika i przestudzić. W międzyczasie ubić jajka z cukrem na gładką masę. Dodać kolejne składniki: ser mascarpone i ser na sernik, likier, mąkę oraz budyń. Zmiksować do połączenia. Dodać ostudzoną czekoladę Wedel i wymieszać. Masę wylać na podpieczony spód i piec w temperaturze 150 stopni przez 60-70 min. (sernik przy wyjmowaniu z piekarnika ma się "nie trząść"). Sernik ozdobić pokruszonymi pistacjami.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Grzegorz 12 marca 2016 20:58
    Sernik jest najlepszy, kaloryczny i tak bogaty w bakalie, jak tego chcemy.