Liczba porcji6
Łączny czas:1 godz. 0 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:30 min
Poziom trudności:Łatwe

Naleśniki z zieloną herbatą i miętą lub z młodym jęczmieniem z nadzieniem z kremu czekoladowego lub karmelowego i prażonych orzechów

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Wersja 1: 1. Jajko roztrzepać z mlekiem, dodać olej i mąkę po trochu mieszając dokładnie. 2. Dodać pokruszone na proszek liście herbaty i drobno posiekane listki mięty, wymieszać dokładnie. Odstawić na pół godziny. Sprawdzić czy ciasto ma konsystencję śmietanki, jeśli nie, dolać mleka i dokładnie wymieszać.

  • 2

    Wersja 2: 1. Jajko roztrzepać z mlekiem, dodać olej i stopniowo mąkę cały czas mieszając. 2. Dodać proszek z młodego jęczmienia, wymieszać dokładnie. Odstawić na pół godziny. Sprawdzić czy ciasto ma konsystencję śmietanki, jeśli nie – dolać odrobinę mleka i dokładnie wymieszać.

  • 3

    Rozgrzać patelnię na średnim ogniu i posmarować gałgankiem z ręcznika papierowego umoczonym w oleju.

  • 4

    Nalać ciasto na patelnię i rozprowadzić równomiernie. Smażyć z dwóch stron. Układać na talerzu jeden na drugim.

  • 5

    Gotowe naleśniki posmarować Kremem Wedlowskim czekoladowym i posypać orzechami, zwinąć lub złożyć, posypać miętą i ewentualnie polać masłem.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: