Mus chałwowy z malinami i jagodami
0
30 min
6 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Mus chałwowy z malinami i jagodami

Masz ochotę na wyrafinowany deser, który urzeka słodkim smakiem. Takim, który łączy w sobie nutę orientalnej egzotyki i dobrze znanych aromatów polskich pól i lasów? Poznaj mus chałwowy z malinami i jagodami. Oto sprawdzony przepis na jego przygotowanie.

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 6

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Co zrobić, aby stworzyć idealny mus chałwowy?

Jak widzisz, przygotowanie tego deseru, choć nieco czasochłonne, jest bardzo proste. Poradzisz sobie z nim, nawet jeśli masz małe doświadczenie cukiernicze. Jest jednak kilka szczegółów, o które musisz zadbać, aby stworzyć idealne połączenie. Pamiętaj przede wszystkim, aby:

  • sięgnąć po prawdziwą chałwę dobrej jakości oraz sprawdzoną czekoladę – od ich smaku oraz konsystencji zależy ostateczny rezultat,
  • wybrać śmietankę kremówkę 36% - jedynie ona stężeje tak, aby powstał gęsty, a zarazem lekki i delikatny mus,
  • nie dopuścić do zagotowania się śmietany – wówczas mogą się pojawić w niej grudki lub inne problemy z teksturą,
  • nie mieszać zbyt długo musu z bitą śmietaną – jeśli przesadzisz, konsystencja utraci lekkość i puszystość,
  • cierpliwie schłodzić deser na każdym z etapów – choć zajmuje to sporo czasu, warto poczekać!

Jak urozmacić przepis na mus chałwowy z czekoladą i owocami?

Udało Ci się spróbować już musu z naszego przepisu i następnym razem chcesz przyrządzić ten deser nieco inaczej? Jeśli tak, możesz poeksperymentować z recepturą. Jak? To zależy od Twojej pomysłowości.

Co możesz zmienić lubwzbogacić ?

  • Sięgnij po inne owoce do przyrządzenia musu. Najlepiej sprawdzą się te dostępne w danym sezonie. Słodka chałwa dobrze skomponuje się np. z gruszkami, jabłkami, śliwkami, ale także poziomkami, porzeczkami, a nawet agrestem czy wiśniami.
  • Dodaj do dekoracji musu ulubione bakalie – co powiesz na delikatne, lekko podprażone płatki migdałów lub kilka rodzynek wcześniej nasączonych rumem lub amaretto?
  • Zamień Chałwę Królewską o smaku waniliowym na Chałwę Królewską Kakaową E.Wedel. Jeśli nie chcesz jednak rezygnować z klasycznej, waniliowej chałwy – dodaj do masy kilka łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel. Wówczas deser uzyska bardziej czekoladowy i intensywny smak.
  • Zamień czekoladę białą na karmelową E.Wedel – doda ciekawego posmaku smakołykowi.

Do przygotowania masy możesz wykorzystać również odrobinę kawy rozpuszczalnej, delikatne wiórki kokosowe czy mini-bezy, którymi ozdobisz pucharki. Popuść wodze fantazji i wypróbuj różne rozwiązania.

Pamiętaj też, że chałwa może Ci posłużyć do przyrządzenia pysznych kremów na bazie bitej śmietanie oraz serka mascarpone. Może to pomysł na kolejny inspirujący deser dla najbliższych?

Komentarze