Muffinki bananowo-czekoladowe z orzechami
4
20 min
8 porcji
Łatwe
Ciastka

Muffinki bananowo-czekoladowe z orzechami

Masz ochotę na słodki deser dla całej rodziny? Przygotuj muffinki bananowo-czekoladowe! To jedna z tych przekąsek, którą pokochają zarówno młodsi, jak i starsi bliscy – idealny sposób na poprawę humoru na cały dzień. Zobacz, jak je przygotować krok po kroku. To prostsze niż myślisz!

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 10

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jak widzisz, przygotowanie tego słodkiego deseru nie jest żadnym wyzwaniem. Twoje muffinki bananowo-czekoladowe mogą powstać w kilkadziesiąt minut. Dlatego warto sięgnąć po ten przepis zarówno w leniwe popołudnie w rodzinnym gronie, jak i wówczas, gdy Twoi goście zapowiedzą się z niewielkim wyprzedzeniem. Taka słodka przekąska równie dobrze sprawdzi się jako pyszny dodatek do kawy czy herbaty.

 

Jak urozmaicić muffinki bananowo-czekoladowe?

Twoje muffinki bananowo-czekoladowe mogą być inne niż wszystkie. Nie bój się poeksperymentować z recepturą – tak, aby wyczarować coś naprawdę wyjątkowego. Co możesz zrobić, aby nadać swojemu deserowi wyjątkowego charakteru?

  • Zamień czekoladę gorzką na jej inną wersję. Do muffinek może trafić np. tabliczka czekolady Karmellove E.Wedel. Równe dobrze sprawdzi się czekolada biała E.Wedel albo czekolada mleczna E.Wedel. Możesz też pomieszać ze sobą kilka różnych czekolad – efekt może być naprawdę zaskakujący!
  • Dodaj do masy na muffinki mieszankę orzechów. Świetnie sprawdzą się np. pekany, makadamia, ale również pistacje, migdały, a nawet orzeszki ziemne.
  • Wzbogać muffinki o bakalie. Świetnie w połączeniu z bananem wypadną np. rodzynki czy suszone daktyle. Posiekaj je i dodawaj razem z orzechami i czekoladą.
  • Możesz także pokusić się o dodanie ok. pół łyżeczki kawy – najlepiej rozpuszczalnej. To propozycja dla miłośników kawowego posmaku w deserach.

Ponadto możesz te muffinki bez problemu podać np. w towarzystwie bitej śmietany czy gałki ulubionych lodów. Takie kombinacje sprawdzą się w każdej sytuacji.

 

Co zrobić, aby Twoje muffinki były jeszcze smaczniejsze?

Żeby przepis na muffiny bananowo-czekoladowe się udał, musisz pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Kluczowe jest, aby:

  • wybrać naprawdę dojrzałe banany – mogą być nawet brązowe z wierzchu. Takie mają w sobie najwięcej słodyczy, a przy okazji są bardzo miękkie, przez co łatwo je rozgnieść,
  • postawić na czekoladę wysokiej jakości, która idealnie rozpuści się w masie,
  • pilnować czasu pieczenia – zbyt długi może spowodować, że Twój deser się przypali.

Spróbuj i stwórz deser, który pokocha cała Twoja rodzina. Smacznego!

Komentarze