Obierz banany ze skórki i pokrój je w plasterki.
Wrzuć banany do miski i rozgnieć je widelcem na papkę. Możesz również użyć do tego celu blendera – wówczas Twoje muffinki bananowo-czekoladowe uzyskają bardziej jednolitą i kremową fakturę.
Dodaj do rozgniecionych bananów jajko, ziarenka wanilii z rozkrojonej laski albo ekstrakt, a także olej. Wszystko wymieszaj na jednolitą masę.
Zacznij dodawać sypkie składniki: cukier, kakao ciemne z Ghany E.Wedel, proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę. Wymieszaj delikatnie, uważając aby nie powstały grudki.
Posiekaj orzechy i czekoladę gorzką klasyczną 64% E.Wedel na dosyć drobne kawałki.
Połowę posiekanej czekolady oraz orzechów dodaj do masy na muffinki bananowo-czekoladowe.
Przygotuj formę na muffinki – posmaruj ją delikatnie tłuszczem i włóż do środka papilotki.
Nakładaj masę na muffinki bananowo-czekoladowe do foremek łyżką – tak, aby wypełnić je całkowicie. Zadbaj o to, aby rozłożyć masę równomiernie. Dzięki temu Twój słodki deser będzie się dobrze prezentował.
Posyp resztą mieszanki posiekanych orzechów i czekolady wierzch muffinek.
Piecz w temperaturze 190°C przez ok. 20 minut bez termoobiegu, z włączonym grzaniem góra-dół.
Po tym czasie wyjmij muffinki bananowo-czekoladowe na kratkę i pozostaw tam aż do wystudzenia.
Gotowe muffinki bananowo-czekoladowe przechowuj w szczelnym opakowaniu – tak, aby nie wyschły.
Jak widzisz, przygotowanie tego słodkiego deseru nie jest żadnym wyzwaniem. Twoje muffinki bananowo-czekoladowe mogą powstać w kilkadziesiąt minut. Dlatego warto sięgnąć po ten przepis zarówno w leniwe popołudnie w rodzinnym gronie, jak i wówczas, gdy Twoi goście zapowiedzą się z niewielkim wyprzedzeniem. Taka słodka przekąska równie dobrze sprawdzi się jako pyszny dodatek do kawy czy herbaty.
Jak urozmaicić muffinki bananowo-czekoladowe?
Twoje muffinki bananowo-czekoladowe mogą być inne niż wszystkie. Nie bój się poeksperymentować z recepturą – tak, aby wyczarować coś naprawdę wyjątkowego. Co możesz zrobić, aby nadać swojemu deserowi wyjątkowego charakteru?
Ponadto możesz te muffinki bez problemu podać np. w towarzystwie bitej śmietany czy gałki ulubionych lodów. Takie kombinacje sprawdzą się w każdej sytuacji.
Co zrobić, aby Twoje muffinki były jeszcze smaczniejsze?
Żeby przepis na muffiny bananowo-czekoladowe się udał, musisz pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Kluczowe jest, aby:
Spróbuj i stwórz deser, który pokocha cała Twoja rodzina. Smacznego!
Już zagłosowałeś
na ten przepis.
Dziękujęmy za oddany głos
na ten przepis.
Dziekujemy za komentarz !
ZAMKNIJNie udało się dodać komentarza
ZAMKNIJ
DODAJ KOMENTARZ:
KOMENTARZE: