Liczba porcji8
Łączny czas:1 godz. 0 min
Przygotowanie:40 min
Oczekiwanie:20 min
Poziom trudności:Łatwe

Muffinki bananowo-czekoladowe z orzechami

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 2 dojrzałe banany – mogą mieć nawet lekko brązową skórkę
  • 200 g mąki pszennej typu 400 lub 450
  • 1 jajko typu 1 lub 0
  • 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego z pierwszego tłoczenia
  • 4 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 100 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 140 g cukru drobno zmielonego
  • Pół laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Garść ulubionych orzechów – np. pekan, makadamia, laskowych lub włoskich
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Obierz banany ze skórki i pokrój je w plasterki.

  • 2

    Wrzuć banany do miski i rozgnieć je widelcem na papkę. Możesz również użyć do tego celu blendera – wówczas Twoje muffinki bananowo-czekoladowe uzyskają bardziej jednolitą i kremową fakturę.

  • 3

    Dodaj do rozgniecionych bananów jajko, ziarenka wanilii z rozkrojonej laski albo ekstrakt, a także olej. Wszystko wymieszaj na jednolitą masę.

  • 4

    Zacznij dodawać sypkie składniki: cukier, kakao ciemne z Ghany E.Wedel, proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę. Wymieszaj delikatnie, uważając aby nie powstały grudki.

  • 5

    Posiekaj orzechy i czekoladę gorzką klasyczną 64% E.Wedel na dosyć drobne kawałki.

  • 6

    Połowę posiekanej czekolady oraz orzechów dodaj do masy na muffinki bananowo-czekoladowe.

  • 7

    Przygotuj formę na muffinki – posmaruj ją delikatnie tłuszczem i włóż do środka papilotki.

  • 8

    Nakładaj masę na muffinki bananowo-czekoladowe do foremek łyżką – tak, aby wypełnić je całkowicie. Zadbaj o to, aby rozłożyć masę równomiernie. Dzięki temu Twój słodki deser będzie się dobrze prezentował.

  • 9

    Posyp resztą mieszanki posiekanych orzechów i czekolady wierzch muffinek.

  • 10

    Piecz w temperaturze 190°C przez ok. 20 minut bez termoobiegu, z włączonym grzaniem góra-dół.

  • 11

    Po tym czasie wyjmij muffinki bananowo-czekoladowe na kratkę i pozostaw tam aż do wystudzenia.

  • 12

    Gotowe muffinki bananowo-czekoladowe przechowuj w szczelnym opakowaniu – tak, aby nie wyschły.

Oceń przepis:

Jak widzisz, przygotowanie tego słodkiego deseru nie jest żadnym wyzwaniem. Twoje muffinki bananowo-czekoladowe mogą powstać w kilkadziesiąt minut. Dlatego warto sięgnąć po ten przepis zarówno w leniwe popołudnie w rodzinnym gronie, jak i wówczas, gdy Twoi goście zapowiedzą się z niewielkim wyprzedzeniem. Taka słodka przekąska równie dobrze sprawdzi się jako pyszny dodatek do kawy czy herbaty.

 

Jak urozmaicić muffinki bananowo-czekoladowe?

Twoje muffinki bananowo-czekoladowe mogą być inne niż wszystkie. Nie bój się poeksperymentować z recepturą – tak, aby wyczarować coś naprawdę wyjątkowego. Co możesz zrobić, aby nadać swojemu deserowi wyjątkowego charakteru?

  • Zamień czekoladę gorzką na jej inną wersję. Do muffinek może trafić np. tabliczka czekolady Karmellove E.Wedel. Równe dobrze sprawdzi się czekolada biała E.Wedel albo czekolada mleczna E.Wedel. Możesz też pomieszać ze sobą kilka różnych czekolad – efekt może być naprawdę zaskakujący!
  • Dodaj do masy na muffinki mieszankę orzechów. Świetnie sprawdzą się np. pekany, makadamia, ale również pistacje, migdały, a nawet orzeszki ziemne.
  • Wzbogać muffinki o bakalie. Świetnie w połączeniu z bananem wypadną np. rodzynki czy suszone daktyle. Posiekaj je i dodawaj razem z orzechami i czekoladą.
  • Możesz także pokusić się o dodanie ok. pół łyżeczki kawy – najlepiej rozpuszczalnej. To propozycja dla miłośników kawowego posmaku w deserach.

Ponadto możesz te muffinki bez problemu podać np. w towarzystwie bitej śmietany czy gałki ulubionych lodów. Takie kombinacje sprawdzą się w każdej sytuacji.

 

Co zrobić, aby Twoje muffinki były jeszcze smaczniejsze?

Żeby przepis na muffiny bananowo-czekoladowe się udał, musisz pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Kluczowe jest, aby:

  • wybrać naprawdę dojrzałe banany – mogą być nawet brązowe z wierzchu. Takie mają w sobie najwięcej słodyczy, a przy okazji są bardzo miękkie, przez co łatwo je rozgnieść,
  • postawić na czekoladę wysokiej jakości, która idealnie rozpuści się w masie,
  • pilnować czasu pieczenia – zbyt długi może spowodować, że Twój deser się przypali.

Spróbuj i stwórz deser, który pokocha cała Twoja rodzina. Smacznego!

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: