Liczba porcji2
Łączny czas:20 min
Przygotowanie:20 min
Oczekiwanie:0 min
Poziom trudności:Średnie

Mleczna zupa z kakaowymi kluseczkami

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 czubata łyżka kakao 'ekstra ciemne z Ghany' E.Wedel
  • 1 czubata łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 8 kostek białej czekolady E. Wedel
  • 1/2 litra mleka
  • skórka z 1 pomarańczy
  • pestki granatu i kilka listków mięty do ozdoby
sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Pracę zaczynamy od przygotowania klusek z utartych jajek z dodatkiem kakao, mąki oraz cynamonu.

  • 2

    Na łyżkę nabieramy masę kakaową, którą należy delikatnie włożyć do lekko osolonej, wrzącej wody.

  • 3

    Kiedy kluski wypłyną na wierzch wyławiamy je łyżką cedzakową.

  • 4

    Przygotowujemy mleko z białą czekoladą oraz skórką pomarańczową.

  • 5

    Mleko przelewamy do garnuszka i wrzucamy czekoladę.

  • 6

    Dodajemy również startą skórkę z pomarańczy, doprowadzamy do wrzenia i od razu odstawiamy z palnika.

  • 7

    Na talerzu układamy porcję kluseczek, zalewamy gorącym mlekiem, dodajemy pestki granatu oraz kilka listków świeżej mięty.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: