Liczba porcji10
Łączny czas:2 godz. 15 min
Przygotowanie:40 min
Oczekiwanie:95 min
Poziom trudności:Średnie

Mini tarty czekoladowe z konfiturą różaną

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 8-10 foremek do mini tart
  • Masło do wysmarowania foremek
  • 125 g masło
  • 200 g czekolady gorzkiej E.Wedel
  • 60 g cukier kryształ
  • 1 jajko
  • 50 g żółtka
  • 150g konfitury różanej Masa czekoladowa
  • 1 jajko
  • 50 g migdałów drobno zmielonych
  • 250 g mąki
  • 120 g cukru kryształ
  • 110 g masła
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Masło, cukier, mąkę i migdały posiekać nożem, dodać jaja i jak najszybciej zagnieść.

  • 2

    Ciasto kruche włożyć na 30 – 60 minut do lodówki. Następnie rozwałkować na stolnicy na grubość około 3 – 4 mm.

  • 3

    Ciasto ułożyć w formach do tarty (wcześniej wysmarowanych masłem). Podziurkować widelcem, a następnie przykryć papierem pergaminowym i obciążyć łuskanym grochem lub drobną fasolą, by nie wybrzuszyło się w trakcie pieczenia.

  • 4

    Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut na złoty kolor. Spody z ciasta kruchego ostudzić, a następnie nałożyć i rozsmarować konfiturę różaną

  • 5

    (masa czekoladowa) Żółtka, jaja i cukier ubić na puszystą pianę.

  • 6

    (masa czekoladowa):Czekoladę rozpuścić i wymieszać z miękkim masłem, a następnie wymieszać z pianą.

  • 7

    Na przygotowane wcześniej spody z ciasta kruchego nakładać masę czekoladową. Zapiekać wszystko ponownie w piecu przez około 15 minut i podawać tarty ciepłe, posypane kakao i cukrem pudrem.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Teresa Małek 12 marca 2016 14:52
    Smakowite babeczki, króre zachwycą każdego! Nie są trudne do zrobienia, a do tego kuszą wyglądem i niesamowitym smakiem. Wszystko razem harmonijnie układa się w całość. Kruche ciasto, smak konfitury i delikatnego Wedlowskiego kremu czekoladowego - SUPER! Wyszły genialnie i zagościły na liście moich ulubionych ciasteczek. Palce lizać!
  • Monika Pazdej 3 marca 2016 10:40
    Deser jest obłędny, najbardziej urzekł mnie mieszanką konsystencji i smaków. Czytając przepis czułam, że to połączenie musi być dobra propozycją. Zrobiłam próbny wypiek z połowy składników i żeby zrobić zdjęcia musiałam piec ponownie bo nic nie zostało :) Kruche ciasto połączone z gęsta konfiturą i puszysta masą czekoladową oraz chrupiącymi płatkami migdałów - musicie tego spróbować !