Liczba porcji20
Łączny czas:1 godz. 20 min
Przygotowanie:40 min
Oczekiwanie:40 min
Poziom trudności:Średnie

Mazurek Czekoladowy

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 250 g masła
  • skórka otarta z jednej cytryny lub jednej pomarańczy
  • 250 g cukru pudru lub bardzo drobnego cukru kryształ
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 żółtko
  • szczypta soli
  • Masa marcepanowa ozdobna do zapiekania:
  • 200 g surowej masy marcepanowej
  • 2 białka
  • Masa czekoladowa:
  • 200 g czekolady gorzkiej E.Wedel
  • 30 g miodu lipowego
  • 200 ml śmietanki 36%
  • szczypta cynamonu
  • 20 g masła
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Miękkie masło, cukier, skórkę z cytryny lub z pomarańczy, mąkę i sól posiekać nożem na stolnicy, dodać żółtka, jak najszybciej zagnieść razem. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki.

  • 2

    Następnie rozwałkować na stolnicy na grubość 5-7mm. Z ciasta wyciąć koła lub kwadraty, przełożyć je na blachę do pieczenia, piec w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut na złoty kolor.

  • 3

    Surową masę marcepanową zagnieść z białkiem na jednolitą masę. Następnie przełożyć ją do rękawa cukierniczego zakończonego karbowanym zdobnikiem.

  • 4

    Masą marcepanową udekorować brzegi wcześniej upieczonego ciasta kruchego. Ponownie włożyć do piekarnika do 180 stopni i zapiec na złoty kolor. Tak przygotowane spody ostudzić

  • 5

    Śmietankę, miód i cynamon zagotować, zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę gorzką E.Wedel i masło. Całość połączyć na jednolitą masę.

  • 6

    Przygotowaną masę, jeszcze płyną, ostrożnie rozlać na wcześniej przygotowanym spodzie do mazurków. Po stężeniu masy udekorować kandyzowanymi owocami, bakaliami lub napisami i dekoracjami z czekolady.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Anna Kupiec 13 marca 2016 17:12
    Mój mazurek czekoladowy ma kształt zająca i dużo bakalii- bo moja rodzina to wybitne łasuchy. Masa czekoladowa sprawia, że moje trochę twarde ciasto kruche staje się mięciutkie.
  • Bernadeta Kłaptocz 12 marca 2016 15:22
    W mojej ocenie ilość cukru w cieście kruchym należy zmniejszyć o połowę, ponieważ jest zbyt słodkie. Przygotowane w ten sposób w połączeniu ze słodkim musem czekoladowym smakuje fenomenalnie. Bita śmietana (już bez cukru) podnosi walor smakowy. Polecam i życzę smacznego!
  • Klaudia 11 marca 2016 12:57
    Nieziemska rozkosz dla podniebienia. Cudowna gorzka czekolada w połączeniu z kruchym ciastem to idealna propozycja na Wielkanocny stół i nie tylko...
  • Tomasz Pawlicki 11 marca 2016 10:21
    Dziś od rana z Wedlem zmiana, w kuchni będzie słodka laba. Aby wszystko wyszło dobrze, trzeba przepis czytać mądrzę. Odsypywać i dodawać, mieszać, mazać, przelać, zalać. Potem dobrze wszystko ubić i do pieca razem wrzucić ;] Słodki, czekoladowy wyważony smak z dodatkiem marcepanu i posmakiem skórki pomarańczowej w delikatnym kruchym cieście. Idealny na każde popołudnia i nie tylko od święta ;]
  • Tomasz Pawlicki 10 marca 2016 22:48
    Dziś od rana z Wedlem zmiana, w kuchni będzie słodka laba. Aby wszystko wyszło dobrze, trzeba przepis czytać mądrzę. Odsypywać i dodawać, mieszać, mazać, przelać, zalać. Potem wszystko dobrze utrzeć i do pieca razem wrzucić ;] Słodki, czekoladowy wyważony smak z dodatkiem marcepanu i posmakiem skórki pomarańczowej w delikatnym kruchym cieście. Idealny na każde popołudnia i nie tylko od święta ;]
  • Maja Hennig 10 marca 2016 19:38
    Kruche ciasto z dekoracyjnymi marcepanowymi brzegami i środkiem wypełnionym rozpływającą się wręcz masą czekoladową doprawioną szczyptą cynamonu i miodu to wspaniała propozycja na Wielkanoc dla wszystkich miłośników słodkości. Z podanej w przepisie proporcji wyszło mi 6 mniejszych mazurków, którymi zamierzam obdarować swoich bliskich i znajomych ku mojej uciesze i jestem pewna, że ich również. Tym bardziej, że to były moje pierwsze mazurki w życiu:)
  • Michalina Domagała 10 marca 2016 18:02
    Wybrałam do przetestowania przepis Wedlowski na mazurek - polskie tradycyjne ciasto, bo zbliżają się święta wielkanocne. Test przyniósł zadowalający efekt. Dzięki temu przepisowi upiekłam bardzo kruche ciasto z masą czekoladową i bakaliami. Wszystko razem wyzwala endorfiny, a poza tym ozdabianie dało mi trochę radości. Na bazie tego przepisu można upiec kilka małych, różnie ozdobionych mazurków i obdarować nimi znajomych. Wykonanie mazurka jest proste, trzeba tylko pamiętać o kilku zasadach, które warto przypomnieć nam - początkującym cukiernikom amatorom. Kruche ciasto – najpierw łączymy mąkę z niezupełnie twardym masłem, masło kroimy w kostkę a następnie mieszając z mąką siekamy zimnym nożem lub specjalną siekaczką do rozdrabniania. Dzięki temu gluten nie łączy się z pozostałymi składnikami i ciasto pozostanie kruche. Dodajemy resztę składników i, mieszamy nożem. Ręką szybko zarabiamy, żeby ciasta nie ogrzać. Przed pieczeniem ciasto musi odpocząć w lodówce. Gdy użyjemy mąki krupczatki lub mielonych orzechów ciasto będzie bardziej delikatne ale przy ozdabianiu musimy uważać by się nie pokruszyło. Kruche ciasto łatwiej wałkuje się między folią spożywczą. Rozwałkowane przed pieczeniem dobrze jest nakłuć widelcem. Proponowana w przepisie masa czekoladowa za sprawą gorzkiej czekolady Wedla z dodatkiem miodu i cynamonu jest bardzo smaczna i aromatyczna. Polecam wykonanie tego mazurka myślę, że sprawi on wiele przyjemności Wam i ewentualnym obdarowanym.
  • Magda Gromadzka 7 marca 2016 10:05
    Wspaniały mazurek na kruchym cieście.Mój ulubiony.Mocno czekoladowy, a to za sprawą czekolady gorzkiej Wedel.Dodatek miodu i cynamonu podkręcił smak czekolady.Wkrótce Święta.To obowiązkowa propozycja na Świąteczny Stół i do Wielkanocnego koszyczka.