Liczba porcji8
Łączny czas:1 godz. 0 min
Przygotowanie:20 min
Oczekiwanie:40 min
Poziom trudności:Średnie

Małże pod bałamutkową kołderką podane na orientalnym kremie z dyni

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • Mieszanka Wedlowska - 8 szt cukierki Bałamutka z Mieszanki Wedlowskiej
  • 10 łyżek wiórek kokosowych
  • 800 ml bulionu warzwynego
  • ok. 600-700 g dyni hokkaido
  • 100 ml mleko kokosowe
  • curry do smaku
  • chilli do smaku
  • 2-3 szt ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • masło do smażenia dyni
  • 2 łyżki oliwa z oliwek extra vergin
  • sól do smaku oraz do moczenia małż
  • 500 g małże świeże (u mnie gatunek Wenus)
  • 50 ml białe wytrawne
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Małże namocz w zimnej wodzie z dodatkiem soli morskiej na 1 godzinę, następnie dokładnie wyczyść je szczoteczką i wypłukaj. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju z oliwek, dodaj kawałek papryczki chili, posiekany ząbek lub dwa czosnku i natkę pietruszki, podsmaż chwilę razem by uwolniły aromat, a następnie dodaj małże, skrop białym winem, dus pod przykryciem 3-5 minut aż do otwarcia się wszystkich małż; Wyłacz źródło ciepła.

  • 2

    Otwarte małże ułóż na blaszce, te zamknięte i puste wyrzuć, a powstały wywar przecedź przez gęste sito;

  • 3

    Ząbek czosnku posiekaj i podsmaż na maśle wraz ze dużą szczyptą chilli i curry, dodaj dynię pokrojoną w kostkę, podsmaż razem ok. 5-10 minut, a następnie zalej bulionem, połową wcześniej odcedzonego wywaru z małż i gotuj do miekkości dyni. Następnie podlej mlekiem kokosowym, dopraw jeszcze do smaku curry, chilli i ewentualnie solą i zblenduj zupę na krem. Wyłącz źródło ciepła;

  • 4

    Wiórki kokosowe upraż na słomiany kolor na suchej patelni; w rondelku rozpuść posiekane cukierki Bałamutki wraz z pozostałym wywarem z małż, dopraw chilli do smaku; Do rozpuszczonych z wywarem cukierków dodawaj stopniowo uprażone wiórki kokosowe, tak by powstała gęsta masa. Tą masą przykryj wcześniej ułożone na blaszce małże i zapiecz je 5 minut w 200 stopniach;

  • 5

    Na talerze wykładaj porcję zupy dyniowej, a na wierzch zapieczone pod bałamutkową kołderką małże, ozdób dowolnie np. listkami natki lub kolendry i podawaj; Smacznego!

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: