Liczba porcji2
Łączny czas:1 godz. 30 min
Przygotowanie:90 min
Oczekiwanie:0 min
Poziom trudności:Trudne

Łosoś z masełkiem kokosowym na duszonej pomarańczowej cykorii

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 1 pęczek dymki
  • korzenne przyprawy (cynamon, kardamon, gwiazdki anyżu, goździki)
  • 50 g cukru (opcjonalnie)
  • 200-250 ml soku pomarańczowego
  • ½ cytryny
  • 2 cykorie
  • kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka sosu sambal
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 150 g miękkiego masła
  • 300 g łososia
  • Mieszanka Wedlowska: kilka cukierków Bałamutka z Mieszanki Wedlowskiej
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Miękkie masło wymieszać z rozkruszonymi bałamutkami, wiórkami kokosowymi, utartą odrobiną imbiru i sambalem. Powstałą masę zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki aby stężała.

  • 2

    Cykorie pokroić w ćwiartki, obsmażyć na małej ilości masła i zalać sokiem pomarańczowym. Dodać korzenne przyprawy, plaster cytryny. Do sosu można dodać odrobinę cukru, jeżeli lubi się słodkie smaki. Dusić cykorię, aż będzie miękka

  • 3

    Zastygnięte masło zetrzeć tarką na rybę i zapiekać. Masło nie musi być zmrożone by rozsmarować je na rybie . Piec w temperaturze 160°C.

  • 4

    Po upieczeniu rybę podawać posypaną siekaną dymką, z duszoną cykorią.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Grażyna Mikołowska 2 marca 2016 17:28
    Łosoś zdrowy, pyszny, elegancki. A na nim sama słodycz - Bałamutka od E.Wedel , która idealnie współgra z duszoną pomarańczową cykorią . Pierwszy raz połączyłam łososia z cukierkami i już wiem , że to najlepsze danie jakie dziś jadłam. Słodkie masełko kokosowe i pachnąca pomarańczą cykoria świetnie pasują do tak wykwintnej ryby;) Będę to danie przyrządzać często dla całej mojej rodziny. To będzie taki nasz Wedlowski łosoś.