Liczba porcji2
Łączny czas:1 godz. 0 min
Przygotowanie:20 min
Oczekiwanie:40 min
Poziom trudności:Średnie

Łódeczki ziemniaczane z mozzarellą i białą czekoladą

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 9 niedużych ziemniaczków
  • 40-50g brokułu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy chipotle (można użyć innego chili)
  • sól i pieprz do smaku
  • 70-80 sera mozzarella
  • 50g poszatkowanej Białej Czekolady E.Wedel
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 9 wykałaczek
  • 9 plasterków żółtego sera - pokrojonych w trójkąty
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    1. Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Odstawić do ostygnięcia.

  • 2

    2. Ostygnięte ziemniaki naciąć z wierzchu i łyżeczką wydrążyć ich miąższ.

  • 3

    3. Mozzarelle i brokuł drobno pokroić.

  • 4

    4. Do miski przełożyć połowę miąższu z ziemniaków i utłuc je tłuczkiem, dodać mozzarelle, brokuł, przyprawy, oliwę, białą czekoladę i wymieszać.

  • 5

    5. Przygotowanym nadzieniem wyłożyć łódeczki z ziemniaków. Nadziane łódeczki ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut w 200oC.

  • 6

    6. Po wyjęciu z piernika odstawić do przestygnięcia na około 5 minut. Plasterki sera w kształcie trójkątów nadziać na wykałaczki i ozdobić nimi łódeczki. Smacznego!

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: