Liczba porcji4
Łączny czas:1 godz. 30 min
Przygotowanie:90 min
Oczekiwanie:0 min
Poziom trudności:Trudne

Kurczak mole

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • ryż (opcjonalnie jako dodatek do dania)
  • mały pęczek kolendry
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 150ml bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki kakao ciemnego E.Wedel
  • 1 puszka pomidorów w puszce
  • ½ łyżki cynamonu
  • ½ łyżki kminu
  • kawałek ostrej papryczki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • olej
  • 500g pałek z kurczaka
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Pałki z kurczaka oprószyć lekko solą i pieprzem i obsmażyć na patelni. Wyjmij z patelni i przełożyć do naczynia do pieczenia.

  • 2

    Na tej samej patelni poddusić pomidory i rodzynki ze wszystkimi przyprawami. Dodać kakao, a na koniec podlać bulionem.

  • 3

    Tak przygotowanym sosem polać kurczaka i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Czas pieczenia zależy od tego jak długo obsmażano kurczaka wcześniej.

  • 4

    Po upieczeniu posypać danie prażonym sezamem i częścią kolendry. Resztę kolendry wymieszać z ugotowanym ryżem.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Magdalena Kaim 13 marca 2016 23:54
    Wspaniałe danie. Nieoczywisty kurczak to rzadkość, a ten w pomidorach i z nutą kakao skradł nasze serca. Smakował całej rodzinie od 18 miesięcznego smyka po wybrednych seniorów, a zadowolić podniebienia wszystkich - BEZCENNE!
  • Marlena Cuch 8 marca 2016 19:35
    Nie jestem zwolennikiem słodkich dań wytrawnych ale ten przepis zainspirowal mnie do sprobowania czegoś nowego.. Kakao nadaje delikatności i orginalości tej potrawie. Smakował zarówno mi, jak i mojemu partnerowi, który stwierdził, że smakuje to jak coś orientalnego :) Jest to moja pierwsza próba w kuchni z Wedlem- ale na pewno nie ostatnia!! Jestem głodna więcej..