Liczba porcji5
Łączny czas:45 min
Przygotowanie:15 min
Oczekiwanie:30 min
Poziom trudności:Łatwe

Królewska zupa-krem z dyni z chałwową nutą

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 1 szt. dyni Hokkaido
  • 3 szt. cebulki szalotki
  • 100g Chałwy Królewskiej o smaku waniliowym E. Wedel
  • 0,5 szkl. soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciskany)
  • Ok. 600ml bulionu warzywnego
  • Plaster imbiru
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • curry, sól, pieprz, szczypta chilly do smaku
  • Oliwa do smażenia
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i starty imbir.

  • 2

    Dynię myjemy, kroimy w kostkę (nie obieramy) i dodajemy wraz z cukrem do podsmażonej cebuli. Chwilę smażymy.

  • 3

    Wlewamy bulion warzywny i gotujemy do miękkości.

  • 4

    Doprawiamy do smaku, solą, pieprzem, curry i chilly.

  • 5

    Do osobnego rondelka kruszymy chałwę, podlewamy ok 3-4 łyżkami soku pomarańczowego i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając do uzyskania jednolitej masy.

  • 6

    Pozostały sok dodajemy do bulionu. Wszystko razem blendujemy.

  • 7

    Krem nalewamy do miseczek, dekorujemy chałwową polewą oraz listkiem bazylii. SMACZNEGO !!

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Małgorzata Bul 13 marca 2016 18:12
    Wielokrotnie już gotowałam zupę-krem z dyni. Zawsze mam mrożoną lub upieczoną i zapeklowaną w słoikach by w każdej chwili zrobić szybko coś rozgrzewającego. Nigdy jednak nie dodawałam do niej chałwy. Spróbowałam i nie zawiodłam się. Smak był ciekawszy a jednocześnie delikatniejszy. Ze względów zdrowotnych musiałam jednak zmodyfikować przepis i całkowicie wykluczyć sok z pomarańczy. Dodałam za to kolendrę, cynamon i gałkę muszkatołową. Pomimo tego, że przepis bardzo przypomina ten, według którego zawsze gotuję taką zupę rodzina zauważyła zmianę i zgadywała jaki nowy składnik został do niej dodany. Nikt nie wpadł na pomysł, że to chałwa. Myślę, że ten element przepisu na stałe zostanie włączony do menu. Całkowicie się zgadzam, że określenie "Królewska" uzyskane dzięki chałwie jest tym, które trafnie opisuje walory tej potrawy. By jeszcze bardziej podkreślić jej królewskie walory do przybrania wykorzystałam łyżkę śmietany, podprażone płatki migdałowe i natkę z pietruszki.