Liczba porcji2
Łączny czas:40 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:10 min
Poziom trudności:Średnie

Kremowa zupa z cukinii z karmelową nutą

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 2 średnie ziemniaki
  • 65g śmietankowego serka topionego
  • 1/3 tabliczki czekolady karmelowej E. Wedel
  • płatki chilli
  • 1 srednia cebula
  • śmietana 18%
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Ziemniaki obieramy, kroimy, cukinię myjemy i także kroimy. Wszystko razem podsmażamy.

  • 2

    Osobno rumienimy cebulkę.

  • 3

    Podsmażone warzywa wrzucamy do bulionu, dodajemy serek i czekoladę, chwilę gotujemy. Jak warzywa zmiękną, całość miksujemy blenderem.

  • 4

    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy zabielone śmietanką i posypane płatkami chilli.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Mieczysława Zagórska 9 marca 2016 20:05
    Pyszna i aromatyczna zupka. Z jednej strony ostra dzięki chilli a z drugiej słodka nuta karmelowa. Oba składniki idealnie się ze sobą komponują i dają niecodzienny smak kremu.
  • Krystyna Wilk 2 marca 2016 18:27
    Delikatna zupa krem, która ma bardzo bogaty, wyrazisty i oryginalny smak, w którym słodki karmel i ostra papryczka tworzą ciekawy duet smakowy i są idealnym dopełnieniem dla cukinii. Polecam, bo warto odkryć to ciekawe połączenie smakowe!
  • Alina Kłysińska 16 lutego 2016 20:01
    Nie jestem wielką fanką zup krem. Ale ta wyjątkowo podbiła moje serce. Pierwszy raz przygotowałam je na imieniny męża Wszystkim zasmakowała.Jest delikatna, a zarazem wyrazista. Całość ma wyczuwalna lekko karmelową nuta slodyczy. Ja moja zupke postanowiłam doprawić jeszcze bazylia i wciąż jest rewelacyjna!!! Dzięki za przepis, gościć będzie u mnie nie tylko od święta.