Liczba porcji6
Łączny czas:1 godz. 0 min
Przygotowanie:60 min
Oczekiwanie:0 min
Poziom trudności:Trudne

Krem z dyni z pianką z kakao E.Wedel

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • kilka listków natki pietruszki
  • 3-4 łyżki oleju z pestek dyni
  • 100 g mieszanych ziaren (słonecznika, dyni, pinii)
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry
  • 4 ziarenka goździków
  • pieprz
  • sól
  • 1-2 białka
  • 30 ml oleju
  • 1,5 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 średnia cebula
  • 1 jabłko
  • 800 g pieczonej dyni
  • 30g kakao ciemnego z Ghany E. Wedel
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Dynię obrać, pokroić w kostkę, upiec i zmiksować (tak przygotowane puree z dyni można przechowywać w lodówce kilka dni). Cebulę posiekać. Jabłko umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć przygotowane składniki z przyprawami.

  • 2

    Obsmażone składniki zupy przełożyć do garnka i zalać wodą. Gotować przez 10 minut. Zmiksować zupę w garnku, doprawić do smaku i ponownie zagotować. Na patelni uprażyć orzeszki.

  • 3

    Białko ubić z odrobiną cukru na pianę. Pod koniec ubijania dodać szczyptę cynamonu i kakao ciemne z Ghany E. Wedel. Powstałą pianką dekorować zupę w miseczkach. Zupę podawać przybraną orzeszkami, natką pietruszki i skropioną olejem z pestek dyni.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Katarzyna Schabowska 13 marca 2016 21:47
    Przepis na zupę idealną - delikatny smak dyni podkreślony świeżością jabłka i podkręcony aromatem przypraw korzennych. Pikanterii dodaje korzeń imbiru. Kremowa konsystencja zupy kontrastuje z chrupiącymi nasionami dyni i słonecznika a zaskakującym zwieńczeniem dania jest przepyszna pianka kakaowo - cynamonowa. Idealna do wykwintnego obiadu, ale tak smakowita i prosta w przygotowaniu, że warto zajadać się nią na co dzień!
  • Klaudia Pieczkowska 13 marca 2016 20:06
    Krem z dyni z pianką z kakao - Idealna propozycja na długie zimowe wieczory. Połączenie słodkiego kremu dyniowego z nutką jabłka, chrupkimi ziarnami i delikatną pianką kakaową to rozkosz nie do opisania. Rozgrzewające przyprawy korzenne wzbogacają smak potrawy nadając jej wyjątkowego charakteru.
  • Dorota Szulc 12 marca 2016 17:57
    Krem z dyni z pianką kakao E.Wedel Przepis na ten krem uważam za jeden z najlepszych. Jestem absolutną miłośniczką zup, kremów i eksperymentów kulinarnych, dlatego moją uwagę przykuło połączenie dyni i smaku czekolady. Wiem, że kakao sięga czasów Majów czy Azteków oraz że wtedy był to bardzo cenny surowiec, a przy przepisach jak ten w pełni rozumiem dlaczego. Szlachetny proszek z nasion kakaowca dodaje potrawie wyjątkowego, głębokiego smaku. Zupa dzięki piance jest delikatnie słodka, ale w połączeniu z dynią oraz olejem z jej pestek sprawia wrażenie wręcz wytrawnej. Dodanie jabłka oraz cebuli uważam za świetny pomysł po pierwsze dlatego, że w wysokich temperaturach ta para często znajduje zastosowanie, dlatego jest pewniakiem, a po drugie dlatego, że zupa staje się dzięki temu dodatkowo intrygująca. Zależnie od preferencji można żonglować smakami, jakie składają się na to danie. Ja użyłam palnika do delikatnego zapieczenia pianki bezowej na czubku, dlatego z wierzchu smakowała jak czekoladowa beza. Kakao z Ghany jest świetnym produktem wysokiej jakości, który słodkim potrawom nada głębi smaku, natomiast słonym wytrawności. Zupę nazwałabym Dyniowym Kakaowcem. Polecam ten przepis i gwarantuję, że każdy poczęstowany zapyta o recepturę :)
  • Marzena Rafalska 11 marca 2016 08:38
    Od dziś dynia to nie tylko symbol Halloween - to symbol wyśmienitego obiadu! Połączenie dyniowego kremu, prażonych nasion słonecznika, pokruszonych sezamów AHA, papryczki chili i niwelującej ostre smaki delikatnej kakaowej pianki Wedla zachwyci każdego konesera dobrego smaku. :) Danie nieskomplikowane, szybkie w przygotowaniu, aromatyczne, sycące, a zarazem wykwintne. Jak jeszcze możemy pobawić się smakiem? Dodaj odrobinę mleczka kokosowego i trawy cytrynowej - obiecuję, smak nie do zapomnienia do którego chce się wracać. :)
  • Kasia PIĄTEK 6 marca 2016 01:43
    Była sobie Recenzja, co zup nudnych po dziurki w nosie miała I na widok kolejnej odsłony dyniowej, histerycznie się śmiała. Wpadła z nienacka do kuchni Wargorra, Bo akurat na lunch przyszła odpowiednia pora. Zaglądała w garnki, wywracał patelnie, A Wargorr do niej, że wygląda mizernie! Siadaj no tutaj moja kochana, Zaraz miska zupy zostanie ci podana! No i tak zajadała tę zupę łapczywie, Że Wargorr aż usiadł w podziwie… I jak kochani myślicie ? Czy też ona była w zachwycie? Na to ona, nie mniej oszołomiona, Opadła na krzesło zemdlona… Co w tej zupie czary zrobiło, Że smak zupy na zawsze odmieniło? Teraz będą werble i tamtamy! To Wedlowskie kakao rodem z Ghany! Ja też tutaj dodam od siebie, że kakao w piance robi to niebo w gębie!