Liczba porcji2
Łączny czas:1 godz. 0 min
Przygotowanie:60 min
Oczekiwanie:0 min
Poziom trudności:Trudne

Krem pomarańczowo-marchewkowy z białą czekoladą

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 1 duża marchew
  • 1 pomarańcza
  • 1/3szkl. mleczka kokosowego
  • 1szkl. soku ze świeżowyciśniętych pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1cm startego świeżego imbiru
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 16 kostek białej czekolady Wedel
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Marchew wyszorować, obrać i pokroić w kostkę. Zalać wodą tak aby wody było 1cm ponad marchewkę. Gotować do miękkości ok. 30min.

  • 2

    Pomarańczę sparzyć, otrzeć z niej skórkę. Wyfiletować tak aby pozbyć się białych błonek.

  • 3

    Ugotowaną marchewkę odcedzić z wody dodać sok i filety z pomarańczy, imbir i skórkę z pomarańczy zmiksować na krem.

  • 4

    8 kostek białej czekolady Wedel rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleczko kokosowe. Wymieszać.

  • 5

    Czekoladę z mleczkiem dodać do kremu ponownie zmiksować.

  • 6

    Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni na złoty kolor.

  • 7

    Pozostałą czekoladę przy pomocy obieraczki do warzyw skroić na wiórki.

  • 8

    Krem rozlać do miseczek. Posypać płatkami migdałowymi i wiórkami białej czekolady Wedel. Dla waloru kolorystycznego można dodać listek melisy lub mięty.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Tomasz Michalczyk 12 marca 2016 21:05
    Bardzo prosta i pyszna potrawa! Zupa jest bardzo aromatyczna a to dzięki łagodnemu zapachowi pomarańczy i kokosa dopełnionej imbirem. Biała czekolada dodaje potrawie pysznego słodkiego smaku. Bogactwo aromatów i poezja smaków.
  • Aleksandra Górska 11 marca 2016 21:30
    Biała czekolada oraz krem z pomarańczy i marchwi to duet idealny. Pobudzi zmysły swoją słodkością, orzeźwi zaś smakiem egzotycznego owocu. To danie stanowi dobry wstęp do dalszego flirtu z innymi produktami Wedel.
  • Radosław Kukieła 4 marca 2016 12:22
    Wspaniałe połączenia marchewki, pomarańczy w postaci zupy a'la krem z dodatkiem białej czekolady na pewno zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Łatwe przygotowanie daje pewność że każdy poradzi sobie z tym wyzwaniem.
  • Klaudia Świętoń 27 lutego 2016 08:25
    Połączenie czekolady z pomarańczą, marchewką i mlekiem kokosowym niespotykane a wprost idealne. Wszystkie nutki smakowe kremu tworzą kompozycję dania, które zachwyci nawet krytyków kulinarnych. Do tego łatwość i szybkość sporządzenia daje nam okazję do częstego serwowania tego przysmaku.