Liczba porcji12
Łączny czas:2 godz. 0 min
Przygotowanie:60 min
Oczekiwanie:60 min
Poziom trudności:Trudne

Konfitura rodzynkowa na słono lub słodko

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • Sól
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 2 liście laurowe
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Kilka ziaren goździków
  • Kilka ziaren zielonego kardamonu
  • 1 ostra papryczka
  • 1 kawałek kory cynamonu
  • 1 pomarańcza
  • 300g rodzynek
  • 200g cukru trzcinowego
  • 300g słodkich jabłek
  • 100g czekolady mlecznej E. Wedel lub czekolady gorzkiej E. Wedel
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Jabłka umyć, obrać i pozbyć się gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę. Poddusić z cukrem i ze wszystkimi korzennymi przyprawami oraz posiekaną ostra papryczką w rondlu o grubym dnie. Dodać rodzynki i nadal dusić.

  • 2

    Do zawartości rondla zetrzeć skórkę ze sparzonej pomarańczy i wycisnąć sok. Nadal dusić od czasu do czasu mieszając.

  • 3

    Czekoladę E. Wedel pokroić na mniejsze kostki i dodać do duszonych owoców. Czekolada mleczna E.Wedel nada słodszy smak konfiturze, a Czekolada gorzka E.Wedel smak bardziej wytrawny.

  • 4

    Po prawie zupełnym rozgotowaniu wystudzić i podawać na kanapki lub do pieczonych mięs. W celu dłuższego przechowywania konfiturę należy spasteryzować.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Grażyna Mikołowska 23 lutego 2016 12:01
    Konfitura rodzynkowa , którą wzbogacamy czekoladą gorzką lub słodką w zależności od sposobu podania. Ja lubię wytrawne dania więc do konfitury dodałam gorzką czekoladę i na kanapkach smakowało wyśmienicie;) Dodatkowo przyprawy korzenne sprawiły , że całość dała rozgrzewający i trochę pikantny dzięki papryczce efekt. Lubię takie dania gdzie czuć różne smaki i nie ma monotonni . Bardzo dobra konfitura dla każdego i do wszystkiego;)