Liczba porcji2
Łączny czas:6 godz. 0 min
Przygotowanie:60 min
Oczekiwanie:300 min
Poziom trudności:Trudne

Kokosowo-migdałowa zupa czekoladowa

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 1 tabliczka czekolady mlecznej E. Wedel
  • 1 tabliczka czekolady białej E. Wedel
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 60 g wiórek kokosowych
  • 60 g płatków migdałowych
  • 1 litr mleka
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe wsypać oddzielnie do dwóch garnków, do każdego z nich wlać po pół litra mleka. Gotować na wolnym ogniu, aż mleko się zredukuje do połowy.

  • 2

    Zawartość obu garnków rozdrobnić blenderem, przecedzić przez gęste sito, aby uzyskać mleko kokosowe i migdałowe. Obie pozostałe masy nie będą dalej używane.

  • 3

    W kąpieli wodnej lub mikrofalówce rozpuścić osobno obie czekolady. Mleczną wymieszać z mlekiem kokosowym, białą połączyć z mlekiem migdałowym. Przestudzić i wstawić do lodówki, aby czekolady zgęstniały.

  • 4

    Śmietankę kremówkę ubić, dodać do białej czekolady.

  • 5

    Na talerz naprzemiennie nalewać po kilka łyżek białej i mlecznej czekolady. Przy pomocy wykałaczki można wykonać ozdobne wzorki.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Dorota Madej 13 marca 2016 19:34
    Zupa z białej i mlecznej czekolady Wedel z nutą migdałów i kokosu to niezwykłe wrażenia smakowe. Dla dużych i małych przekąska lub deser na niedzielne popołudnie. Przepis łatwy nawet dla niezbyt doświadczonych gospodyń. Radość dla całej rodziny. Dorka